İç hastalıkları kliniğine başvuran hiperkalsemik hastaların demografik, etyolojik ve klinik özellikleri
Demographic, etiological and clinical characteristics of hypercalcemic patients admitted to the internal medicine clinic
- Tez No: 990076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN GEMCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hypercalcemia, Malignancy, Mortality, Primary Hyperparathyroidism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hiperkalsemi, serum kalsiyum düzeyinin laboratuvarın belirlediği normal referans aralığının üzerine çıkması ile karakterize önemli bir elektrolit bozukluğudur. Derecesine göre hafif, orta ve ciddi olmak üzere üç grupta incelenir. Etyolojide başlıca sebep primer hiperparatiroidi ve malignitelerdir. Bu çalışmanın amacı; etyolojik faktörleri, demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, eşlik eden komorbiditeler ve kullanılan ilaçların etkileri ile uygulanan tedavi yöntemleri, sağkalım sonuçlarının değerlendirilerek hastaneye özgü verilerin oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Hastaların verilerinin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden retrospektif olarak tarandığı tek merkezli çalışmamıza; Ankara Etlik Şehir Hastanesine Eylül 2022-Ağustos 2025 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri, düzeltilmiş kalsiyum değeri 10,2 mg/dL ve üzeri olan hastalar dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 527 hasta (ortalama yaş 60,51±14,57; %66,2 kadın, %33,8 erkek) dahil edildi. Etyolojide primer hiperparatiroidi %51,4, malignite %35,7 oranındaydı. Ortalama kalsiyum 12,38±1,58 mg/dL olup olguların %55,8'i hafif, %37,6'sı orta, %6,6'sı ciddi hiperkalsemi grubundaydı. Tedavide en sık hidrasyon (%61,5) uygulandı; %24,1'ine bifosfonat verildi, %9,9'u hemodiyalize alındı. Mortalite oranı %26,9, YBÜ gereksinimi %9,7 idi. Sağkalım analizlerinde, orta ve ciddi hiperkalsemi düzeylerinin, hafif düzeye göre yaklaşık dört kat daha yüksek mortalite riskiyle ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Erkek cinsiyet ve EKG bulgusu varlığı mortaliteyle ilişkili bulunmuştur. Ex olan hastalarda fosfor, üre ve kreatinin düzeyleri anlamlı olarak yüksek; parathormon, 25-hidroksi vitamin D, e-GFR, sodyum, potasyum, magnezyum ve albümin düzeyleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0,05.) Yalnızca hidrasyon uygulanan hastalarda ölüm oranı düşük iken; hidrasyonla birlikte furosemid, bifosfonat veya hemodiyaliz eklenen kombinasyonlarda mortalite anlamlı olarak artmıştır. (p<0,05) Tanılara göre, malignite ve nedeni bilinmeyen grup, primer hiperparatiroidiye kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek mortalite riski göstermiştir (p<0,05). Sonuç: Primer hiperparatiroidi olgularında hiperkalseminin çoğunlukla hafif seyirli olduğu ve mortalite oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Buna karşın maligniteye bağlı hiperkalsemi olgularında kalsiyum düzeyleri daha yüksek, klinik tablo daha ağır ve mortalite oranı belirgin şekilde yüksektir. Hiperkalsemi şiddeti, böbrek fonksiyon bozukluğu, düşük albümin düzeyi, erkek cinsiyet ve EKG anormallikleri mortalite ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hypercalcemia is a significant electrolyte disorder characterized by serum calcium levels exceeding the normal reference range determined by the laboratory and is classified into three groups as mild, moderate, and severe, depending on its severity. Primary hyperparathyroidism and malignancies are the primary etiologies. The study aimed to generate hospital-specific data by evaluating etiological factors, demographic characteristics, laboratory results, comorbidities, the effects of medications used, treatment methods, and survival outcomes. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older who presented to Ankara Etlik City Hospital between September 2022 and August 2025 and whose corrected calcium level was 10.2 mg/dL or higher were included in this single-center study. Patient data were scanned retrospectively through the Hospital Information Management System (HIMS). Results: The study included 527 patients (mean age 60.51±14.57; 66.2% female, 33.8% male). The etiology was primary hyperparathyroidism in 51.4% and malignancy in 35.7%. The mean calcium level was 12.38±1.58 mg/dL, and 55.8% of the patients were in the mild, 37.6% moderate, and 6.6% severe hypercalcemia group. Hydration was the most common treatment (61.5%), bisphosphonate was given to 24.1%, and hemodialysis was performed in 9.9%. The mortality rate was 26.9%, and ICU requirement was 9.7%. Survival analyses showed that moderate and severe hypercalcemia levels were associated with an approximately fourfold higher risk of mortality compared to mild levels (p<0.05). Male gender and the presence of ECG results were associated with mortality. In patients with ex-parathyroid hormone, phosphorus, urea, and creatinine levels were significantly higher, while parathyroid hormone, 25-OH vitamin D, e-GFR, sodium, potassium, magnesium, and albumin levels were significantly lower (p<0.05). While the mortality rate was low in patients receiving hydration alone, mortality was significantly increased in combinations that included hydration plus furosemide, bisphosphonates, or hemodialysis (p<0.05). Based on diagnosis, the malignancy and unknown cause groups showed a significantly higher mortality risk compared to primary hyperparathyroidism (p<0.05). Conclusion: In primary hyperparathyroidism cases, hypercalcemia was found to be mostly mild, and mortality rates were low. However, in cases of malignancy related hypercalcemia, calcium levels were higher, the clinical picture was more severe, and the mortality rate was significantly higher. Severity of hypercalcemia, renal dysfunction, low albumin levels, male gender, and ECG abnormalities were found to be associated with mortality.