Riskli birimlerde çalışan sağlık profesyonellerinde üriner inkontinans farkındalığı yaşam kalitesi ve mesane alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of urinary incontinence awareness, quality of life and bladder habits among health professionals working in high-risk units
- Tez No: 990118
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Sağlık personeli, Yaşam kalitesi, Üriner inkontinans, Awareness, Health personnel, Quality of life, Urinary incontinence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı riskli birimlerde çalışan sağlık profesyonellerinde üriner inkontinans, yaşam kalitesi ve mesane alışkanlıklarının belirlenmesidir. Gereç Yöntem: Bu kesitsel araştırma, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde, acil servis, yoğun bakım ve ameliyathane birimlerinde görev yapan sağlık profesyonelleriyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 520 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Veriler; Tanımlayıcı Bilgi Formu, Üriner İnkontinans Farkındalık ve Tutum Ölçeği, Ürogenital Distres Envanteri (UDI-6) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27.0 ve SAS 9.4 programları kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra parametrik testler, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Etik kurul ve kurum izinleri alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık profesyonellerinin yaş ortalaması 31.8±6.91 olup katılımcıların yarısından fazlası kadın (%55.6) ve evlidir (%55.6). Eğitim düzeyleri incelendiğinde çoğunluğun lisans mezunu olduğu (%67.5) görülmüştür. Pelvik taban kas egzersizlerini bilenlerin oranı %36.5 iken, bu egzersizleri düzenli uygulayanların oranı %23.2'de kalmıştır. Çalışma koşullarına ilişkin mesane alışkanlıkları değerlendirildiğinde katılımcıların büyük çoğunluğunun mesaide iş yoğunluğu nedeniyle idrarını tuttuğu (%90.6), hijyen açısından tuvalete gitmekten kaçındığı (%82.7) görülmüştür. Yaşam kalitesi ölçeğinin fiziksel sağlık bileşeninde; eğitim durumu, idrar kaçırma, pelvik taban egzersizlerini bilme, irritatif semptomlar, idrar kaçırma korkusu ve idrar yapmayı bekletmeme alışkanlığı anlamlı bulunmuş, model değişimin %49.5'ini açıklamıştır. En güçlü olumsuz etkinin idrar kaçırma olduğu görülmüştür. Mental sağlıkta ise yaş, eğitim durumu, idrar kaçırma, pelvik taban egzersizlerini bilme, hijyen nedeniyle tuvalete gitmekten kaçınma ve baş etme davranışları anlamlıdır. Model değişimin %34.0'ünü açıklamakta olup, idrar kaçırma yine en belirleyici etmendir Sonuç: Riskli birimlerde çalışan sağlık profesyonellerinin yaşam kalitesi hem fiziksel hem de mental sağlık boyutları açısından idrar kaçırma durumu, pelvik taban kas egzersizlerini bilme ve uygulama, eğitim düzeyi ile mesane alışkanlıklarından etkilenmiştir. Mesai sırasında hijyen nedeniyle tuvalete gitmekten kaçınma, iş yoğunluğu ve idrar yapma davranışları yaşam kalitesi puanlarını belirlerken, arkadaşın karşı cins olması anlamlı bir etki göstermemiştir. Bulgular, mesane sağlığı ve farkındalığının sağlık profesyonellerinin yaşam kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine urinary incontinence, quality of life, and bladder habits among health professionals working in high-risk units. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with healthcare professionals working in the emergency, intensive care, and operating room units of Samsun Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital and Sinop Atatürk State Hospital. The study sample consisted of 520 voluntary participants. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Urinary Incontinence Awareness and Attitude Scale, the Urogenital Distress Inventory (UDI-6), and the SF-36 Quality of Life Scale. For data analysis, SPSS 27.0 and SAS 9.4 software were used; descriptive statistics, parametric tests, correlation, and regression analyses were performed. A significance level of p<0.05 was accepted. Results: The mean age of the healthcare professionals participating in the study was 31.8 ± 6.91 years, with more than half being female (55.6%) and married (55.6%). Regarding education level, the majority were university graduates (67.5%). Among the participants, 36.5% were aware of pelvic floor muscle exercises, while only 23.2% practiced them regularly. Evaluation of bladder habits during work revealed that most participants held their urine due to work intensity (90.6%) and avoided using the toilet for hygiene reasons (82.7%).In the physical health component of the quality of life scale, education level, urinary incontinence, awareness of pelvic floor muscle exercises, irritative symptoms, fear of urinary leakage, and the habit of not delaying urination were significant, explaining 49.5% of the model variance. Urinary incontinence had the strongest negative effect. In the mental health component, age, education level, urinary incontinence, awareness of pelvic floor exercises, avoiding the toilet due to hygiene, and coping behaviors were significant, explaining 34.0% of the model variance, with urinary incontinence again being the most influential factor. Conclusion: The quality of life of healthcare professionals working in high-risk units was influenced by both physical and mental health dimensions, with urinary incontinence, awareness and practice of pelvic floor exercises, education level, and bladder habits having significant effects. Avoiding the toilet for hygiene, work intensity, and urination behaviors affected quality of life scores, whereas the presence of a coworker of the opposite sex did not have a significant impact. These findings highlight that bladder health and awareness play a key role in the quality of life of healthcare professionals.