Farklı kanser tipleri ve evrelerinde pan-immün-inflamasyon değerinin karşılaştırılması ve prognostik etkisinin belirlenmesi
Comparison of pan-immune-inflammation value across different cancer types and stages and determination of its prognostic significance
- Tez No: 990182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BEYPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pan-immün-inflamasyon değeri (PIV), prognostik faktör, genel sağkalım (OS), pan-kanser, Pan-immune-inflammation value (PIV), prognostic factor, overall survival (OS), pan-cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada pan-immün-inflamasyon değeri (PIV) ile genel sağkalım arasındaki ilişkinin geniş bir pan-kanser hasta kohortunda araştırılması ve PIV'in prognostik değerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde, 2021–2024 yılları arasında takip edilen 2500 hasta taranmış, kriterlere uyan 1285 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. PIV, (nötrofil × monosit × trombosit) / lenfosit formülü ile hesaplanmıştır. Hastalar PIV değerlerine göre düşük ve yüksek gruplara ayrılmıştır. Genel sağkalım (OS), Kaplan–Meier yöntemi ile değerlendirilmiş, gruplar Pearson χ² ile karşılaştırılmıştır. PIV'in bağımsız prognostik değeri çok değişkenli Cox regresyon modeli ile analiz edilmiştir. ROC eğrisi kullanılarak optimal kestirim değeri belirlenmiştir. Düşük PIV grubunda medyan OS 115 ay, yüksek PIV grubunda ise 17 ay olarak bulunmuştur (p<0,001). Yüksek PIV düzeyleri mortalite riskini anlamlı derecede artırmıştır (HR=2,50; %95 GA: 2,00–3,14; p<0,001). Ayrıca ileri evre hastalıkta PIV düzeyleri belirgin şekilde daha yüksek saptanmıştır. ROC analizinde OS için optimal kestirim değeri 585,21, medyan değere göre yapılan duyarlılık analizinde ise 410 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, PIV'in geniş bir pan-kanser kohortunda bağımsız bir prognostik belirteç olduğunu göstermiştir. PIV'in rutin tam kan sayımına dayalı, kolay erişilebilir ve düşük maliyetli bir parametre olması klinik uygulamadaki potansiyelini güçlendirmektedir. Bulgular, kanser yönetiminde inflamasyon temelli biyobelirteçlerin giderek artan önemine dikkat çekmektedir. Gelecekte, daha geniş örneklem gruplarını içeren ve uzun süreli izlem verileriyle desteklenecek çalışmalar, PIV'in klinik karar süreçlerindeki konumunu daha net biçimde tanımlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the relationship between the Pan-Immune-Inflammation Value (PIV) and overall survival (OS) in a large pan-cancer patient cohort and to demonstrate the prognostic significance of PIV. A total of 2,500 patients who were followed in the Medical Oncology Clinic of Alanya Training and Research Hospital between 2021 and 2024 were screened, and 1285 patients meeting the eligibility criteria were retrospectively included in the study. PIV was calculated using the formula (neutrophil × monocyte × platelet) / lymphocyte. Patients were classified into low and high PIV groups according to their values. Overall survival was evaluated using the Kaplan–Meier method, and comparisons between groups were performed with the Pearson χ² test. The independent prognostic value of PIV was analyzed using a multivariable Cox regression model, and the optimal cut-off value was determined through ROC curve analysis. The median OS was 115 months in the low-PIV group and 17 months in the high-PIV group (p<0.001). High PIV levels were significantly associated with an increased risk of mortality (HR=2.50; 95% CI: 2.00–3.14; p<0.001). In addition, PIV levels were markedly higher in patients with advanced-stage disease. ROC analysis identified an optimal cut-off value of 585.21 for OS, while sensitivity analysis based on the median value suggested 410 as an alternative threshold. In conclusion, this study demonstrated that PIV is an independent prognostic biomarker in a large pan-cancer cohort. As a parameter derived from routine complete blood count, PIV is easily accessible, cost-effective, and practical for clinical use. The findings also highlight the increasing importance oinflammation-based biomarkers in cancer management. Further studies involving larger and more diverse patient populations with long-term follow-up are needed to validate these results and to better define the clinical role of PIV in oncological practice.