Osteoporoz kaynaklı kemik modülasyonunda adrenomedüllinin yeri ve kemik biyobelirteçleri ile ilişkisi
The role of adrenomedullin in osteoporosis-induced bone modulation and its relationship with bone biomarkers
  1. Tez No: 990183
  2. Yazar: SEMA KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Biochemistry, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenomedullin, C-terminal telopeptid, Osteokalsin, Osteoprotegerin, Osteoporoz, Sklerostin, Adrenomedullin, C-terminal telopeptide, Osteocalcin, Osteoprotegerin, Osteoporosis, Sclerostin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Osteoporoz, kemik yoğunluğunda azalma ve yüksek kırık riskiyle karakterize bir hastalıktır. Adrenomedüllin hormonunun kemik metabolizmasında rol oynayabileceği düşünülmekle birlikte, osteoporozdaki etkisi henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, osteoporozlu hastalarda adrenomedüllinin (ADM) kemik modülasyonundaki etkisini ve kemik biyobelirteçleri [C-terminal telopeptid-1 (CTX-1), osteoprotegerin, sklerostin, osteokalsin ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α)] ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli kesitsel klinik çalışma olarak planlanan çalışmaya, osteoporoz tanılı 90 hasta ve osteoporozu olmayan 90 hasta kontrol grubu olarak alındı. Hastaların serum ve plazma numuneleri toplandı. Hastaların demografik, klinik özellikleri, DEXA ve biyokimyasal sonuçları (serum kreatinin, üre, ürik asit, ALP, kalsiyum, PTH, TSH, T3, kortizol, D-vitamini) kayıt altına alındı. Tüm katılımcıların serumlarında ADM, C-terminal telopeptit-1 (CTX-1), osteoprotegerin, sklerostin, osteokalsin ve TNF-α düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada, postmenopozal kadınlarda osteoporoz ile biyokimyasal ve kemik biyobelirteçleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Toplam 180 katılımcı, kemik mineral yoğunluğuna göre normal/osteopeni (Grup-1) ve osteoporoz (Grup-2) olarak iki gruba ayrılmıştır. Osteoporoz grubunda TSH ve T3 düzeyleri düşük; kortizol, D vitamini ve kalsiyum düzeyleri olarak yüksek saptanmıştır (p<0.05). ADM ve CTX-1 düzeyleri Grup 2'de artmış, OPG düzeyleri azalmıştır. Lojistik regresyon analizinde T3, kortizol, Ca, ADM, OPG ve CTX-1 parametreleri osteoporozla anlamlı ilişkili bulunmuştur. ROC analizinde, CTX-1 en yüksek tanısal doğruluğa sahip belirteç olarak öne çıkmış (AUC=0.752), onu Ca (AUC=0.648) ve ADM (AUC=0.615) izlemiştir. Bu bulgular, osteoporozda artmış kemik yıkımının biyobelirteç düzeylerine yansıdığını ve özellikle CTX-1, ADM, Ca ve OPG'nin osteoporozun tanısal değerlendirmesinde anlamlı katkılar sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç: Bu parametrelerin hiçbirinin duyarlılık ve özgüllük toplamı, klinik pratikte tek başına tanı için gerekli olan 170 eşiğine ulaşamamıştır. Bu bulgular, tek bir biyobelirtece güvenmenin yetersiz kalacağını göstermekte olup gelecek çalışmalar, bu tür çoklu biyobelirteç panellerinin klinik etkinliğini ve prediktif değerini daha detaylı araştırmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteoporosis is a disease characterized by decreased bone density and increased fracture risk. Although adrenomedullin (ADM) hormone is thought to play a role in bone metabolism, its effect in osteoporosis remains unclear. This study aimed to investigate the role of ADM in bone modulation and its relationship with bone biomarkers [C-terminal telopeptide-1 (CTX-1), osteoprotegerin (OPG), sclerostin (SOST), osteocalcin (OC), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α)] in patients with osteoporosis. Materials and Methods: This single-center cross-sectional study included 90 patients with osteoporosis and 90 healthy controls. Serum and plasma samples were collected, and demographic, clinical, and biochemical data (serum creatinine, urea, uric acid, alkaline phosphatase, calcium, parathyroid hormone, thyroid-stimulating hormone, T3, cortisol, vitamin D) were obtained. Serum levels of ADM, CTX-1, OPG, SOST, OC, and TNF-α were measured. Results: A total of 180 postmenopausal women were divided into two groups based on bone mineral density: normal/osteopenia (Group 1) and osteoporosis (Group 2). In the osteoporosis group, TSH and T3 levels were significantly lower, while cortisol, vitamin D, calcium levels were significantly higher (p<0.05). ADM, CTX-1 levels were elevated, whereas OPG levels were decreased in Group 2. Logistic regression analysis identified T3, cortisol, calcium, ADM, OPG, CTX-1 as significantly associated with osteoporosis. ROC analysis showed CTX-1 had the highest diagnostic accuracy (AUC=0.752), followed by calcium (AUC=0.648) and ADM (AUC=0.615). These findings suggest increased bone resorption reflected by biomarker changes in osteoporosis, with CTX-1, ADM, calcium, OPG providing meaningful diagnostic value. Conclusion: None of the parameters achieved the sensitivity and specificity sum threshold of 170, indicating that a single biomarker is insufficient for reliable diagnosis. These findings indicate that relying on a single biomarker is insufficient, and future studies should investigate the clinical utility and predictive value of such multi-biomarker panels in greater detail.