Sistemik lupus eritematozus tanılı hastalarda endotelyal ve miyokardiyal fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of endothelial and myocardial functions in patients with systemic lupus erythematosus
- Tez No: 990469
- Danışmanlar: DOÇ. PELİN KÖŞGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik SLE, strain analizi, arteriyel sertlik, Pediatric SLE, strain analysis, arterial stiffness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Ataman M., Sistemik Lupus Eritematozus Tanılı Hastalarda Endotelyal ve Miyokardiyal Fonksiyonların Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Sistemik lupus eritematozus (SLE), kronik sistemik bir otoimmün hastalıktır. Kardiyovasküler tutulum, SLE'de morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, sistemik lupus eritematozus tanılı hastalarda subklinik kardiyak ve vasküler değişikliklerin ekokardiyografik ve arteriyel sertlik parametreleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı'nda takip edilen, yaşları 8–21 arasında değişen 20 SLE hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer 20 sağlıklı kontrol birey çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalık aktivitesi, SLE Hastalık Aktivite İndeksi (SLEDAI) ile değerlendirilmiştir. Kardiyak morfoloji ve fonksiyonlar konvansiyonel ekokardiyografi, doku Doppler ve speckle tracking ekokardiyografi (STE) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Arteriyel sertlik değerlendirmesi nabız dalga hızı (PWV) ve augmentasyon indeksi (AIx) ölçümleri ile yapılmıştır. SLE ve kontrol grupları arasında global longitudinal strain (GLS) değerleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak segmental analizlerde, özellikle yüksek SLEDAI skoruna sahip hastalarda bölgesel miyokardiyal deformasyon azalması gözlenmiştir. SLE grubunda sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarında anlamlı bozulma saptanmıştır. PWV ve AIx değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, çocukluk çağı SLE hastalarında klasik ekokardiyografik bulgular normal olsa dahi, speckle tracking ekokardiyografi ve doku Doppler yöntemleriyle erken dönemde subklinik kardiyak disfonksiyon saptanabilmektedir. Bu durum, kardiyak tutulumun erken tanınması ve uzun dönem komplikasyonların önlenmesi açısından klinik olarak önemlidir. Pediatrik yaş grubunda bu konuda yapılan araştırmaların sınırlı olması, elde edilen bulguların değerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ataman M. Evaluation of Endothelial and Myocardial Functions in Patients with Systemic Lupus Erythematosus. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Pediatric Health and Diseases, Specialty Thesis, Eskişehir, 2025. Systemic lupus erythematosus (SLE) is a chronic systemic autoimmune disease. Cardiovascular involvement represents one of the major causes of morbidity and mortality in SLE. This study aimed to evaluate subclinical cardiac and vascular alterations in patients diagnosed with SLE using echocardiographic and arterial stiffness parameters. Twenty SLE patients aged between 8 and 21 years, followed at the Pediatric Rheumatology Division of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital, and twenty age- and sex-matched healthy controls were included. Disease activity was assessed by the Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index (SLEDAI). Cardiac morphology and functions were analyzed using conventional echocardiography, tissue Doppler imaging, and speckle tracking echocardiography (STE). Arterial stiffness was evaluated via pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (AIx) measurements. No significant difference was found in global longitudinal strain (GLS) values between the SLE and control groups. However, segmental analysis revealed regional myocardial deformation impairment, particularly in patients with higher SLEDAI scores. A significant deterioration in right ventricular systolic and diastolic functions was detected in the SLE group. PWV and AIx values showed no significant differences between groups. In conclusion, even when conventional echocardiographic findings appear normal, subclinical cardiac dysfunction can be detected in pediatric SLE patients through speckle tracking echocardiography and tissue Doppler techniques. Early detection of cardiac involvement is clinically important for preventing long-term complications. The limited number of studies in the pediatric population enhances the significance of these findings.