Sultan Abdülaziz döneminde Kıbrıs Adası (1861-1876)
The Island of Cyprus during the reign of Sultan Abdülaziz (1861-1876)
- Tez No: 990683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Osmanlı Devleti, Tanzimat, İngiltere, East Mediterranean, Cyprus, Ottoman State, Tanzimat, England
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti 19. yüzyıl boyunca askeri, mali, idari ve siyasi pek çok alanda ciddi sorunlarla mücadele etmişti. Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik duygusu Osmanlı Devleti'nin Gayrimüslim tebaasını da etkilemiş ve Osmanlı Devleti'nden bir kısım toprağın koparılmasına sebep olan Rum İsyanı 1821'de başlayıp 1830'da bağımsız Yunanistan'ın kurulmasıyla sonuçlanmıştı. Osmanlı Devleti yaşadığı sorunların önüne geçebilmek ve toprak bütünlüğünü koruyabilmek için Tanzimat Fermanı ile köklü bir değişim, yenileşme ve modernleşme dönemine girmişti. Kıbrıs Adası ise Osmanlı topraklarına katıldığı 1571 yılından itibaren tüm gelişmelerden doğrudan etkileniyordu. Tanzimat dönemiyle beraber taşra eyaletlerinde merkezi otoritenin ve adil bir yönetimin tesisi için oluşturulan idari yapılar ve kurumlar Kıbrıs Adası'nda da teşkil edilmişti. Osmanlı yöneticilerinin Tanzimat reformları doğrultusunda attığı adımlar Kıbrıs'ta iyi bir idari yapının ve toplumsal huzurun sağlanmasında önemli etki yaratmıştı. Kıbrıs Adası coğrafi ve stratejik önemi sebebiyle 19. yüzyılın başından itibaren özellikle İngiltere'nin ilgisini çekmekteydi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi'nin ardından Osmanlı Devleti'ne destek vermesinin karşılığı olarak Kıbrıs Adası'nın idaresi geçici olarak İngiltere'ye devredilmişti. Kıbrıs Adası'nın Osmanlı hakimiyetindeki son yıllarını kapsayan, Tanzimat reformlarının etkin biçimde yürütüldüğü ve stratejik sebeplerle ada içerisinde yabancı devlet konsoloslarının yoğun faaliyetlerde bulunduğu Sultan Abdülaziz dönemi (1861-1876) bu sebeplerle tarafımızca büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire struggle with serious problems in numerous military, financial, administrative and political areas throughout the 19th centruy. The nationalist sentiment that emerged with French Revolution also affected the Ottoman Empire's non-Muslim subjects. The Greek Revolt, which led to the loss of some lands from Ottoman empire, began in 1821 and culminated in the establishment of an independent Greece in 1830. To resolve these problems and maintain its territorial integrity, the Ottoman empire entered a period of radical change, renewal and modernization with the Tanzimat edict. The island of Cyprus was directly affected by these developments from the time it joined the Ottoman Empire in 1571. During the Tanzimat Period, admistravite structures and institutions designed to establish central authority and a just administration in the provincial provinces were established on the island of Cyprus. The steps taken by Ottoman administrators is in line with the Tanzimat reforms had a significant impact on the establishment of sound administrative structure and social peace in Cyprus. Due to its geographical and strategic importance, the island of Cyprus attracted particular attention from Britain from the beginning of the 19th century. Following the Russian-Ottoman Empire War of 1877-1878, the administration of the island of Cyprus was temporarily transferred to Britain in return for its support of the Ottoman Empire. For the reasons, the reign of Sultan Abdülaziz (1861-1876), encompassing the final years of the Ottoman rule, during which Tanzimat reforms were effectively implemented and foreging consuls engaged in intensive activities on the island for strategic reasons, is of great importance to us.