Uluslararası işbirliğinde kalkınma yardımlarının rolü: Avrupa Birliği'nin Kuzey Afrika ülkelerindeki kalkınma yardımlarının dönüşümü
The role of development assistance in international cooperation: The transformation of the EU's development assistance in North African countries
  1. Tez No: 990691
  2. Yazar: MERVE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Economics, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşbirliği, Kalkınma Yardımları, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika, Karşılıklı Bağımlılık, Ekonominin dış politika aracı olarak kullanımı, International Cooperation, Development Aid, North Africa, Interdependece, Economic statecraft, Development assistances
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası işbirliği üzerinedir. Çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'nin Kuzey Afrika ülkelerine sağlamış olduğu kalkınma yardımlarının uluslararası işbirliğinin bir aracı olarak nasıl kullanıldığını incelemektedir. Çalışma bu bağlamda iki soruya yanıt aramaktadır. İlk olarak“İşbirliğinin bir aracı olarak, Avrupa Birliği'nin, Kuzey Afrika ülkelerine yönelik sağlamış olduğu kalkınma yardımları bu ülkelerin kalkınma perspektiflerini iyileştirmesinde etkili olmakta mıdır?”İkinci olaraksa“Avrupa Birliği'nin resmi kalkınma yardımlarına dair işbirliği düzeyindeki belgelerde ele alınan konular salt kalkınmayı destekleyen içerikler olarak mı düşünülmekte yoksa karşılıklı bağımlılık ekseninde Avrupa Birliği'nin dönemsel talepleri doğrultusunda mı şekillenmektedir?”Araştırmanın amacı doğrultusunda üç aşamalı yol izlenmektedir. Bu bağlamda bağımsız değişkenin yani kalkınma yardımlarının bağımlı değişken üzerinde yani makroekonomik göstergeler üzerinde beklenen etkiyi oluşturup oluşturmadığına dair süreç takibi metodu ile etki incelemesi yapılmıştır. İlk olarak, Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında yürütülen kalkınma politikalarına dair işbirliği düzeyindeki belgelerinin taranması, seçilmesi ve çözümlenmesi yoluyla nitel içerik analizi kullanılması söz konusudur. İkinci olarak, uluslararası göstergelerden Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği Komisyon'un istatistikleri dikkate alınarak yardım ödemeleri ve taahhütler incelenmiştir. Üçüncü ve son olarak, bilgisayar tabanlı Maxqda yazılım programı aracılığıyla karma içerik analiz yöntemi ile Avrupa Birliği'nin kalkınma yardımlarını verirken temel motivasyonun hangi saiklerle şekillendiği ortaya koyulmuştur. Sonuç olarak, Avrupa Birliği'nin Kuzey Afrika ülkelerine sağlamış olduğu yardımların yoksulluğun azaltması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve refah artışının sağlanması yönünde görecelide olsa beklenilen olumlu sonuçların doğmuş ancak AB'nin kalkınma yardımlarını sağlama motivasyonun ardında Kuzey Afrika ülkelerinin kalkınmasını önceliklemekten ziyade kendi ihtiyaçlarını önceliklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on international cooperation. The primary aim of the research is to examine how development aid provided by the European Union member states and institutionally, by the European Union itself to North African countries is employed as a tool of international cooperation. Within this framework, the study seeks to address two central research questions. First:“As a tool of cooperation, does the development aid provided by the European Union to North African countries contribute effectively to improving these countries' development perspectives?”Secondly:“Are the issues addressed in the EU's cooperation-level documents on official development assistance solely framed as content supporting development, or are they shaped according to the EU's periodic demands within the axis of interdependence?”The study aims to provide a theoretical understanding of foreign aid. To achieve this objective, a three-stage methodological approach has been employed. In this context, the impact analysis is conducted through process-tracing to determine whether the independent variable—development aid—generates the expected effect on the dependent variable—macroeconomic indicators. First, qualitative content analysis is applied by screening, selecting, and analyzing cooperation-level documents on development policies between the European Union and North African countries. Second, data from international indicators, specifically from the Organisation for Economic Co-operation and Development, the World Bank, the International Monetary Fund, and the European Commission, are examined in order to evaluate aid disbursements and commitments. Third and finally, through a mixed content analysis conducted with the computer-based Maxqda software program, the study identifies the underlying motivations shaping the EU's provision of development aid. The findings suggest that although EU assistance to North African countries has yielded relatively positive outcomes in terms of poverty reduction, improvement in quality of life, and increases in welfare, the primary motivation behind the EU's development assistance is not prioritizing the development of North African countries but rather addressing its own needs.