Gebeliğin intrahepatik kolestazında sistemik immün-inflamasyon indeksi (Systemıc Immune-Inflammatıon Index) (SII) ve fibrozis-4 (FIB-4) skorunun hastalık, hastalık şiddeti ve perinatal sonuçları öngörmedeki değeri
The value of Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and fibrosis-4 (FIB-4) score i̇n predicting disease presence, disease severity, and perinatal outcomes in intrahepatic cholestasis of pregnancy
  1. Tez No: 990734
  2. Yazar: SEDA ATAK KAVUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV AYDIN, DR. PAKİZE ÖZGE KARKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebeliğin intrahepatik kolestazı, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, Fibrozis-4 skoru, Perinatal sonuçlar, Preterm doğum, Intrahepatic cholestasis of pregnancy, Systemic immune-inflammation index, Fibrosis-4 score, Perinatal outcomes, Preterm birth
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebeliğin intrahepatik kolestazı tanısı alan gebelerde Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve Fibrozis-4 (FIB-4) skorunun; hastalık varlığını öngörmedeki değerini, hastalık şiddeti (serum safra asidi düzeylerine göre hafif ,ağır ve çok ağır GİK) ile ilişkisini, perinatal sonuçlar (preterm doğum, düşük doğum ağırlığı, neonatal yoğun bakım ihtiyacı ve intrauterin fetal ölüm) ile olan ilişkisini araştırmaktır. Ayrıca, SII ve FIB-4 skorlarının GİK'te klinik pratikte kolay uygulanabilir, maliyeti düşük ve öngörücü biyobelirteçler olarak kullanılıp kullanılamayacağını ortaya koymak hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.07.2015–01.07.2025 tarihleri arasında doğum yapan gebelerin retrospektif olarak incelendiği olgu-kontrol tipinde bir araştırmadır. Çalışmaya gebeliğin intrahepatik kolestazı (GİK) tanısı alarak doğum yapan gebeler ile aynı dönem içerisinde doğum yapan sağlıklı gebelerden uygun dahil ve dışlama kriterlerini karşılayan olgular dahil edilmiştir. Anneye ait demografik, obstetrik ve laboratuvar veriler hasta dosyaları ve hastane elektronik kayıt sistemi üzerinden elde edilmiş; nötrofil, lenfosit ve trombosit sayıları kullanılarak Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII), yaş, AST, ALT ve trombosit değerleri kullanılarak Fibrozis-4 (FIB-4) skoru hesaplanmıştır. GİK olguları serum total safra asidi düzeylerine göre hafif ,ağır ve çok ağır hastalık olarak sınıflandırılmış, SII ve FIB-4 skorlarının hastalık varlığı, hastalık şiddeti ve perinatal sonuçları ( doğum haftaları, doğum kiloları, 1. ve 5. dakika Apgar skorları, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ) öngörmedeki değeri istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada gebeliğin intrahepatik kolestazı (GİK) tanısı alan gebeler ile sağlıklı gebeler karşılaştırıldığında, bebek cinsiyeti ve doğum şekli açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p>0,05), yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatışı, düşük doğum ağırlığı ve preterm doğum oranlarının hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu gösterilmiştir (sırasıyla p=0,003, p=0,001 ve p=0,001). Hastalık şiddetine göre yapılan alt grup analizlerinde kolestaz şiddeti arttıkça preterm doğum oranının arttığı (p=0,002), doğum haftası ve doğum kilosunun ise anlamlı şekilde azaldığı saptanmıştır (p=0,007 ve p=0,025). Laboratuvar parametreleri değerlendirildiğinde AST ve ALT düzeylerinin hastalık şiddeti ile anlamlı ilişki gösterdiği (p=0,009 ve p=0,005), buna karşın Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve Fibrozis-4 (FIB-4) skorlarının hasta-kontrol karşılaştırmasında ve kolestaz şiddeti grupları arasında anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir (p>0,05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (χ²=163,833; p<0,001) ve açıklayıcılık düzeyinin yüksek olduğu (Nagelkerke R²=0,819) saptanmış; ALT düzeyinin ise hastalık gelişme olasılığını artıran bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir (OR=1,269; p=0,001). ROC analizinde SII (AUC=0,553) ve FIB-4 (AUC=0,480) skorlarının hastalık varlığını ayırt etme gücünün sınırlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gebeliğin intrahepatik kolestazı, artan hastalık şiddeti ile birlikte preterm doğum, düşük doğum ağırlığı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı gibi olumsuz perinatal sonuçlarla anlamlı şekilde ilişkilidir. Buna karşın Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve Fibrozis-4 (FIB-4) skorları hastalık varlığı ve şiddetini öngörmede yeterli ayırt edici güce sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the value of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and Fibrosis-4 (FIB-4) score in predicting disease presence, disease severity (classified as mild, severe, and very severe intrahepatic cholestasis of pregnancy according to serum total bile acid levels), and perinatal outcomes—including preterm birth, low birth weight, need for neonatal intensive care unit (NICU) admission, and intrauterine fetal death—in pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP). Additionally, we aimed to evaluate whether SII and FIB-4 scores could be used as easily applicable, cost-effective, and predictive biomarkers in routine clinical practice for ICP. Materials and Methods: This retrospective case–control study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, and included pregnant women who delivered between July 1, 2015, and July 1, 2025. Pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy and healthy pregnant women who delivered during the same period and met the inclusion and exclusion criteria were enrolled. Maternal demographic, obstetric, and laboratory data were obtained from patient medical records and the hospital electronic database. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII) was calculated using neutrophil, lymphocyte, and platelet counts, while the Fibrosis-4 (FIB-4) score was calculated using age, AST, ALT, and platelet values. ICP cases were classified as mild, severe, or very severe based on serum total bile acid levels. The predictive value of SII and FIB-4 scores for disease presence, disease severity, and perinatal outcomes (gestational age at delivery, birth weight, 1st- and 5th-minute Apgar scores, and NICU admission) was evaluated using statistical analyses. Results: When pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy were compared with healthy controls, no statistically significant differences were observed in terms of neonatal sex and mode of delivery (p>0.05). However, rates of NICU admission, low birth weight, and preterm birth were significantly higher in the ICP group (p=0.003, p=0.001, and p=0.001, respectively). Subgroup analyses according to disease severity revealed that increasing cholestasis severity was associated with a significantly higher rate of preterm birth (p=0.002) and significantly lower gestational age at delivery and birth weight (p=0.007 and p=0.025, respectively). Laboratory analyses demonstrated that AST and ALT levels were significantly associated with disease severity (p=0.009 and p=0.005, respectively), whereas SII and FIB-4 scores did not show significant differences between the patient and control groups or among disease severity subgroups (p>0.05). Multivariate logistic regression analysis revealed that the model was statistically significant (χ²=163.833; p<0.001) with a high explanatory power (Nagelkerke R²=0.819). While ALT level was an independent risk factor associated with increased disease likelihood (OR=1.269; p=0.001). Receiver operating characteristic (ROC) analysis demonstrated limited discriminatory power of both SII (AUC=0.553) and FIB-4 (AUC=0.480) for predicting disease presence. Conclusion: Intrahepatic cholestasis of pregnancy is significantly associated with adverse perinatal outcomes, including preterm birth, low birth weight, and increased need for neonatal intensive care, particularly with increasing disease severity. However, the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and Fibrosis-4 (FIB-4) scores do not demonstrate sufficient discriminatory ability to predict disease presence or severity in ICP.