Israeli Labour and Likud Parties' narratives on the Palestinian intifadas: An ontological security perspective
Ontolojik güvenlik perspektifinden İsrail İşçi Partisi ve Likud Partisi'nin Filistin intifadaları anlatısı
  1. Tez No: 991031
  2. Yazar: ÖZGECAN ESKİDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖMÜR ATMACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ontolojik güvenlik, Ulusal güvenlik, Uluslararası güvenlik, Uluslararası güvenlik stratejileri, Ontological security, National security, International security, International security strategies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İsrail'de İşçi Partisi ve Likud Partisi'nin liderleri tarafından Birinci (1987) ve İkinci (2000) Filistin İntifadası süreçlerinde üretilen güvenlik söylemlerini ontolojik güvenlik kuramı (OGT) ve anlatı analizi yöntemiyle incelemektedir. Çalışma, kriz dönemlerini yalnızca güvenlik tehdidi olarak değil, devlet kimliğinin yeniden kurulduğu performatif alanlar olarak ele almaktadır. Bu bağlamda güvenlik, maddi bir olgudan ziyade varoluşsal bir mesele olarak kavramsallaştırılmakta ve devletin kimliğini sürekli olarak yeniden üretme ve meşrulaştırma biçimi olarak algılanmaktadır. Analiz, her iki partinin de ontolojik güvenliği sağlama amacında birleştiğini, ancak yöntemlerinde ayrıştığını ortaya koymaktadır. İşçi Partisi güvenliği barış, diplomasi ve uluslararası meşruiyet üzerinden yeniden kurarken, Likud Partisi egemenlik, toprak bütünlüğü ve tek taraflı eylem kapasitesi üzerinden kimliğini sağlamlaştırmıştır. Bu farklılıklar, güvenlik söylemini İsrail kimliğinin sürekliliğini koruma çabasının bir aracı hâline getirmiştir. Tez, İntifadalar gibi krizlerin yalnızca kırılma değil, aynı zamanda kimliksel yenilenme anları olduğunu; korku, travma ve aidiyet duygularının bu süreçte dönüştürücü bir rol oynadığını göstermektedir. Bu yaklaşım, güvenliği duygusal, ahlaki ve söylemsel boyutlarıyla birlikte ele alarak ontolojik güvenlik literatürüne kuramsal ve metodolojik katkı sunmaktadır. Bulgular, İsrail örneğinde güvenlik siyasetinin özünde bir kimlik siyaseti olduğunu; devletin varoluşunu kendi travmasıyla uzlaştırma çabasının süreklilik kazandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines how Israeli political elites from the Labour and Likud parties constructed and performed security narratives during the First (1987) and Second (2000) Palestinian Intifadas. Drawing upon Ontological Security Theory (OST) and narrative analysis, the study explores how moments of crisis became sites of identity reconstruction in which Israel's sense of self and continuity were negotiated through discourse. Rather than focusing solely on material or strategic concerns, the research situates security as a performative language of being, a means through which the state continuously reaffirms its identity under existential threat. The analysis reveals that both parties pursued ontological security through divergent strategies. The Labour Party sought identity stability through peace, diplomacy, and international legitimacy, whereas the Likud Party grounded it in sovereignty, territorial integrity, and unilateral control. Despite these differences, both aimed to prevent the disintegration of Israeli identity. Crises such as the Intifadas are shown not merely as ruptures but as moments of renewal, where fear and trauma are mobilised to restore coherence. The findings demonstrate that security in Israel has evolved from a policy domain into a narrative practice sustaining collective identity. By integrating emotional, moral, and discursive dimensions into the analysis of security, this study contributes to both ontological security theory and critical security studies. It concludes that in the Israeli context, the politics of security is fundamentally the politics of identity, a continuous struggle to reconcile the state's existence with its own trauma and moral self-understanding.