Gediz Grabeni Nifdağı segmentinin tektonik jeomorfolojisi ve paleosismolojisi
Tectonic geomorphology and paleoseismological characteristics of the Nifdağı segment in the Eastern Part of Izmir
- Tez No: 991167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Fiziki coğrafya, Gediz grabeni, Jeomorfoloji, Morfotektonik, Neotektonik, Physical geography, Gediz graben, Geomorphology, Morphotectonic, Neotectonic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Gediz Grabeni'nin güneybatı kenarında yer alan ve daha önce detaylı olarak incelenmemiş olan Nifdağı segmentinin tektonik jeomorfolojisi ve paleosismolojik özelliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, T.C. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) koordinasyonunda yürütülen Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi (TÜRKPAP) 2024 yılı faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 13 km uzunluğa sahip olan segment, sağ yanal doğrultu atımlı karakterde olup, 65–70° GD eğimli bir fay düzlemi boyunca uzanmakta; bu doğrultu boyunca eğim kırığı ve fay façetası gibi tektonik jeomorfolojik yapılarla birlikte özellikle Karacaağaç ve Kırıklar köyleri arasında fayın sıçraması ile meydana gelmiş basınç sırtı gözlemlenmektedir. Segment boyunca fay kontrollü akarsu ağları ve flüvyal fanların kesilmesi gibi morfolojik göstergeler belgelenmiştir. Karacaağaç Köyü'nde açılan iki hendek çalışmasında stratigrafik kesintiler, fay düzlemi, ezilmiş zon ve çiçek yapısı gibi faylanma izleri gözlemlenmiştir. Karacaağaç hendeğinden alınan OSL sonuçları neticesinde (15 ± 1) geç pleistosende bir deprem tespit edilmiştir. Meşelik hendeğinde ise (3 ± 1) geç holosende yüzey kırığı oluşturmuş bir deprem tespit edilmiştir. Çalışmada FaultKin yazılımı ile kinematik çözümler üretilmiş; mikrotopografi, LIDAR ve uzaktan algılama verileri ArcGIS, SAGA GIS ve CorelDRAW yazılımları ile değerlendirilmiştir. Segmentin, İzmir ve çevresindeki yerleşim ve sanayi alanları açısından önemli bir deprem riski taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the tectonic geomorphology and paleoseismological characteristics of the Nif Dağı segment, located on the southwestern margin of the Gediz Graben and previously not examined in detail. The study was carried out within the scope of the 2024 activities of the Türkiye Paleoseismology Research Project (TÜRKPAP), coordinated by the General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) of the Republic of Türkiye. The segment, approximately 13 km in length, is characterized by right-lateral strike-slip motion and extends along a fault plane dipping 65–70° SE. Along this strike, tectonic geomorphological structures such as fault scarps and fault facets are observed, and particularly between the villages of Karacaağaç and Kırıklar, a pressure ridge formed by fault stepping has been documented. Morphological indicators such as fault-controlled drainage networks and the truncation of fluvial fans have also been identified along the segment. In two trench excavations opened in Karacaağaç Village, faulting evidence such as stratigraphic discontinuities, the fault plane, a crushed zone, and flower structure was observed. Based on the OSL dating results obtained from the Karacaağaç trench, an earthquake was detected in the Late Pleistocene (15 ± 1 ka). In the Meşelik trench, an earthquake that produced a surface rupture in the Late Holocene (3 ± 1 ka) was identified. In the study, kinematic solutions were generated using the FaultKin software, and microtopography, LIDAR, and remote sensing data were evaluated with ArcGIS, SAGA GIS, and CorelDRAW. It has been determined that the segment poses a significant earthquake hazard for the residential and industrial areas of İzmir and its surroundings.