Genel anestezi altında kalça cerrahisi geçirecek hastalarda nosisepsiyon düzey indeksi (NOL) rehberliğinde intraoperatif remifentanil uygulaması
Intraoperative remifentanil administration guided by nociception level index (NOL) in patients undergoing hip surgery under general anesthesia
  1. Tez No: 991256
  2. Yazar: TUBA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇİÇEKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Nosisepsiyon Düzeyi İndeksi (NOL), Remifentanil, Kalça Cerrahisi, Nociception Level Index (NOL), Remifentanil, Hip Surgery, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında kalça cerrahisi geçiren hastalarda Nosisepsiyon Düzeyi İndeksi (NOL) rehberliğinde intraoperatif remifentanil uygulamasının opioid tüketimi ve postoperatif ağrı yönetimine etkisini araştırmaktır. Ayrıca, NOL kılavuzluğunun postoperatif morfin tüketimi, hemodinamik stabilite ve komplikasyonlara etkileri değerlendirilmiştir. Yöntem: Prospektif, tek merkezli ve randomize olarak yürütülen bu çalışmaya, kalça cerrahisi geçiren ve ASA I-III aralığında olan toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Hastalar NOL grubuna (n=30) ve kontrol grubuna (n=30) randomize edilmiştir. NOL grubunda intraoperatif remifentanil infüzyonu, NOL değerleri 10-25 aralığında tutulacak şekilde titre edilmiştir. Kontrol grubunda ise standart klinik parametrelere göre opioid yönetimi yapılmıştır. İntraoperatif remifentanil tüketimi, hemodinamik veriler, postoperatif ağrı skorları (NRS), morfin tüketimi değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grup arasında demografik ve klinik değişkenler açısından anlamlı fark yoktu. Remifentanil tüketimi NOL grubunda daha düşük olmasına rağmen istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (1160 µg vs. 1200 µg, p=0.165). Postoperatif dönemde NRS ağrı skorları ve PCA morfin tüketimi de benzer bulundu (22 mg vs. 19 mg, p=0.276). Hemodinamik parametreler, solunumsal değerler ve sevofluran MAC açısından gruplar arasında farklılık gözlenmedi. Literatürde NOL indeksinin opioid tüketimini ve postoperatif ağrı skorlarını azaltabileceğini bildiren çalışmalar mevcut olmakla birlikte, bu çalışmada benzer klinik sonuçlar elde edildi. Sonuç: Kalça cerrahisi geçiren hastalarda NOL indeksi rehberliğinde yapılan analjezi yönetimi, güvenli ve uygulanabilir olmakla birlikte standart yöntemlere belirgin bir üstünlük göstermemiştir. Bulgular, NOL indeksinin intraoperatif opioid titrasyonu için potansiyel bir araç olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu etkinin daha net gösterilebilmesi için farklı cerrahi tiplerini kapsayan, daha geniş örneklemlerle ve çok merkezli olarak yürütülecek randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of intraoperative remifentanil administration guided by the Nociception Level (NOL) Index on opioid consumption and postoperative pain management in patients undergoing hip surgery under general anesthesia. In addition, the impact of NOL guidance on postoperative morphine consumption, hemodynamic stability, and complications was evaluated. Methods: This prospective, single-center, randomized study included a total of 60 patients with ASA physical status I–III who underwent hip surgery. Patients were randomly assigned to the NOL group (n=30) and the control group (n=30). In the NOL group, intraoperative remifentanil infusion was titrated to maintain NOL values between 10 and 25. In the control group, opioid management was performed based on standard clinical parameters. Intraoperative remifentanil consumption, hemodynamic data, postoperative pain scores (NRS), and morphine consumption were evaluated. Results: There were no significant differences between the two groups in terms of demographic or clinical characteristics. Although intraoperative remifentanil consumption was lower in the NOL group, this difference did not reach statistical significance (1160 µg vs. 1200 µg, p=0.165). Postoperative NRS pain scores and PCA morphine consumption were also similar (22 mg vs. 19 mg, p=0.276). Hemodynamic parameters, respiratory values, and sevoflurane MAC levels showed no significant differences between groups. Although previous studies have reported that the NOL index may reduce opioid consumption and postoperative pain scores, comparable clinical outcomes were observed in this study. Conclusion: Analgesia management guided by the NOL index in patients undergoing hip surgery was found to be safe and feasible but did not demonstrate a significant advantage over standard methods. These findings suggest that the NOL index may serve as a potential tool for intraoperative opioid titration. However, multicenter randomized controlled trials with larger sample sizes and different surgical populations are needed to more clearly demonstrate its effectiveness.