Kaynaştırma bütünleştirme yolu ile eğitim alan öğrencilerin eğitiminde görsel sanatlar öğretmenlerinin yaşadığı güçlükler ve çözüm önerileri
Difficulties experienced by visual arts teachers in the education of students who receive education through inclusive education and solutions suggestions
  1. Tez No: 991255
  2. Yazar: HURİYE SONGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. TÜRKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, Görsel sanatlar, Kapsayıcı eğitim, Özel gereksinimli öğrenci, Eğitim, Mainstreaming education, Visual arts, Inclusive education, Students with special needs, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma,“Kaynaştırma/Bütünleştirme Yolu ile Eğitim Alan Öğrencilerin Eğitiminde Görsel Sanatlar Öğretmenlerinin Yaşadığı Güçlükler ve Çözüm Önerileri”başlığı kapsamında, Konya ilinde ortaokul ve liselerde görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına ilişkin yaşadıkları zorlukları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın temel problemi, görsel sanatlar dersinin uygulamalı yapısı, materyal gereksinimi, bireysel farklılıklar ve fiziki düzenlemeler gibi etkenler nedeniyle kaynaştırma sürecini diğer derslerden farklı biçimde etkilemesine rağmen bu derse özgü uygulamaların alan yazında sınırlı olarak incelenmiş olmasıdır. Bu doğrultuda araştırma, öğretmenlerin bilgi ve uygulama yeterliklerini, öğretim sürecinde karşılaştıkları güçlükleri, destek–iş birliği gereksinimlerini ve çözüm önerilerini kapsamlı biçimde araştırmayı hedeflemiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Evreni Konya'nın Meram ve Selçuklu ilçelerinde görev yapan tüm görsel sanatlar öğretmenleri; örneklemi ise kaynaştırma öğrencileriyle çalışmış veya hâlen çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 18 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış, ses kayıtları Notta programı ile yazıya aktarılmış ve MAXQDA programı kullanılarak betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik farkındalıklarının yüksek olmasına rağmen engel türlerine özgü öğretim stratejileri, BEP hazırlama, bireyselleştirilmiş uygulama tasarımı, ölçme–değerlendirme işlemleri, materyal eksiklikleri, zaman yönetimi ve kalabalık sınıflar gibi alanlarda güçlük yaşadıklarını göstermektedir. Ayrıca idare, rehberlik servisi, RAM ve velilerle yürütülen iş birliğinin düzensizliği sürecin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemektedir. Öğretmenler; hizmet içi eğitimlerin uygulamaya dönük olması, özel eğitim öğretmeni desteğinin sağlanması, materyal çeşitliliğinin artırılması, okul–aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve kurumlar arası koordinasyonun geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, görsel sanatlar dersinin kapsayıcı eğitim ortamı olarak daha işlevsel hâle gelebilmesi için bilgi, materyal, fiziki ortam, zaman ve destek boyutlarında yapılacak iyileştirmeler kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Challenges Experienced by Visual Arts Teachers in the Education of Students Receiving Education through Mainstreaming/Integration and Suggested Solutions”, aims to identify the difficulties encountered by visual arts teachers working in middle and high schools in Konya in the context of mainstreaming practices. The fundamental problem of the research stems from the fact that visual arts courses, due to their applied nature, material requirements, sensitivity to individual differences, and the need for specific physical arrangements, influence the mainstreaming process differently from other subjects; however, literature focusing specifically on mainstreaming practices in visual arts education remains limited. Accordingly, the study seeks to examine teachers' knowledge and practice competencies, the instructional challenges they encounter, their support and collaboration needs, and their proposed solutions in a comprehensive manner. A qualitative research approach was adopted, and the phenomenological design was employed. The population of the study consisted of all visual arts teachers working in the Meram and Selçuklu districts of Konya, while the sample included 18 teachers who had previously worked or were currently working with mainstreaming students and voluntarily agreed to participate. Data were collected through semi-structured interviews, transcribed via the Notta program, and analyzed using descriptive analysis through the MAXQDA software. The findings reveal that although teachers have a high level of awareness regarding mainstreaming education, they experience challenges in various areas such as disability-specific teaching strategies, preparation of individualized education programs (IEPs), individualized activity design, assessment and evaluation adaptations, material shortages, time management, and crowded classrooms. Furthermore, inconsistencies in collaboration with school administrators, guidance services, RAM, and parents negatively affect the sustainability of the process. Teachers emphasized the need for practice-oriented in-service training, the provision of support from special education teachers, increasing material diversity, strengthening school–family cooperation, and improving inter-institutional coordination. In conclusion, enhancing the functionality of visual arts courses as inclusive learning environments requires improvements in knowledge, materials, physical conditions, time management, and support structures.