Tesis yönetimlerinin esnekliğe katkısı: Ankara ili kapsamında seçili alışveriş merkezi ve ofis yapılarının karşılaştırmalı analizi
Contribution of facility management to flexibility: Comparative analysis of selected shopping malls and office buildings in Ankara province
  1. Tez No: 991280
  2. Yazar: MERVE UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM TANRIVERMİŞ, DR. MEHMET ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina ve tesis işletmeleri, Finansal esneklik, Stratejik esneklik, Çevresel sürdürülebilirlik, Building and facility operations, Financial flexibility, Strategic flexibility, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ofis ve alışveriş merkezlerinde tesis yönetimi hizmetlerinin esneklik boyutunu çok boyutlu olarak incelemeyi ve farklı aktörlerin (kullanıcı ve yönetici) algılarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel yöntemle desenlenmiş olup, beş farklı anket aracılığıyla toplam 183 katılımcıdan (150 kullanıcı, 33 yönetici) veri toplanmıştır. Anketler, teknoloji, sürdürülebilirlik, operasyonel hizmetler, mekansal esneklik ve kullanıcı memnuniyeti gibi boyutları ölçmek üzere yapılandırılmıştır. Araştırma kapsamında üç ana hipotez test edilmiştir: (H1) Teknoloji ve dijitalleşme düzeyi ile yönetici ve kullanıcı memnuniyeti arasında pozitif bir ilişki vardır, (H2) Sürdürülebilirlik uygulamaları arttıkça yöneticilerin ve kullanıcıların esneklik algısı da artmaktadır, (H3) Operasyonel hizmetler yöneticilerin ve kullanıcıların esneklik algısını anlamlı biçimde yönlendirmektedir. İstatistiksel analizler korelasyon ve regresyon yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular, teknoloji ve memnuniyet arasında ofis kullanıcıları için çok güçlü (r=0.886), AVM kullanıcıları için ise daha düşük düzeyde ancak anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Sürdürülebilirlik ile esneklik algısı arasında genel olarak pozitif yönlü ilişkiler tespit edilirken, özellikle yönetici perspektifinden Optimum AVM örneğinde negatif bir ilişki gözlemlenmiştir. Operasyonel hizmetlerin esneklik algısını yönlendirme düzeyi, ofis kullanıcıları için yüksek (R²=0.747) bulunurken, AVM kullanıcıları ve yönetici örneklemlerinde bu etki sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak, esneklik algısının yapı türüne ve aktörlere göre önemli farklılıklar gösterdiği ortaya konmuştur. Kullanıcılar günlük hizmet kalitesine odaklanırken, yöneticiler stratejik ve maliyet odaklı değerlendirmeler yapmaktadır. Bu bulgular, tesis yönetimi uygulamalarında çok paydaşlı ve bütünleşik bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the flexibility dimension of facility management services in office buildings and shopping malls from a multidimensional perspective and to comparatively evaluate the perceptions of different stakeholders (users and managers). The research was designed using a quantitative approach, and data were collected from a total of 183 participants (150 users, 33 managers) through five distinct surveys. The questionnaires were structured to measure dimensions such as technology, sustainability, operational services, spatial flexibility, and user satisfaction. Three main hypotheses were tested within the scope of the research: (H1) There is a positive relationship between the level of technology/digitalization and managers and user satisfaction, (H2) As sustainability practices increase, managers and users' perception of flexibility also increases, and (H3) Operational services significantly influence managers and users'perception of flexibility. Statistical analyses were conducted using correlation and regression methods. The findings indicate a very strong relationship between technology and satisfaction for office users (r = 0.886), while the relationship was weaker but still significant for shopping mall users. A generally positive relationship was identified between sustainability practices and flexibility perception; however, from the managerial perspective, a negative relationship was observed in the case of Optimum Shopping Mall. The explanatory power of operational services on flexibility perception was high for office users (R² = 0.747), whereas this effect was limited in shopping mall user and manager samples. In conclusion, the study revealed that perceptions of flexibility vary significantly across building types and stakeholder groups. While users primarily focus on the quality of daily services, managers tend to adopt more strategic and cost-oriented perspectives. These findings highlight the necessity of a multi-stakeholder and integrated approach in facility management practices.