Plasmonic nanocavity engineering for weak and strong light-matter interaction
Zayıf ve güçlü ışık-madde etkileşimleri için plazmonik nanokavite mühendisliği
  1. Tez No: 991281
  2. Yazar: OZAN BARAN ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BALCI, PROF. DR. MUSTAFA EMRULLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik kuplaj, Metal nanopartiküller, Raman spektroskopisi, Yüzey plazmonları, Electromagnetic coupling, Metal nanoparticles, Raman spectroscopy, Surface plasmons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotonik Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yüzey plazmonları, metal-dielektrik ara yüzlerinde hapsolmuş elektromanyetik modlardır ve bulundukları ortamdaki optik özelliklere duyarlı olmaları, onları nano ölçekte ışık-madde etkileşimini incelemek için iyi bir aday yapar. Bu tezde, plazmonik kaviteler iki farklı sistem üzerinden incelenmiştir. İlk olarak, fotokimyasal yöntemle üretilen nanoporoz altın (NPG) filmler, gözenekli yapılarının nasıl oluştuğunu ve bu yapının nasıl plazmon modlarını desteklediğini anlamak amacıyla optik ölçümler ve FDTD simülasyonlarıyla araştırılmıştır. Bu filmler çok sayıda nano ölçekte kavite içerdiği için SERS uygulamalarında kullanılmış ve düşük konsantrasyon moleküller iyi sinyal tekrarlanabilirliğiyle algılanmıştır. İkinci olarak, J-agregalarıyla kaplanmış Au@Ag nanoküboidlerde plazmon-eksiton etkileşimi incelenmiştir. Nanorodların en-boy oranı değiştirilirken nanoküboidlerin en-boy oranı sabit tutularak plazmonik kayıplar ayarlanmış ve böylece olağanüstü noktaların (EP) ortaya çıkışı tartışılmıştır. Yapılan ölçümler ve hesaplamalar EP'lerin varlığını doğrulamış ve kayıpların yüksek olduğu durumlarda bağlaşım zayıf kalsa bile spektrumda Rabi ayrılma benzeri bir davranışın görülebileceğini göstermiştir. Ayrıca, EP civarında çalışmanın, geleneksel plazmonik sensörlere kıyasla kırılma indisi duyarlılığını artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Surface plasmons are electromagnetic modes confined at metal-dielectric interfaces, and their sensitivity to local optical properties makes them useful for studying light-matter interaction at the nanoscale. In this thesis, plasmonic cavities are explored through two different systems. First, nanoporous gold (NPG) films produced by a photochemical method are examined with optical spectroscopy and FDTD simulations to understand how their porous network forms and how it supports localized plasmonic modes. Because these films contain many nanoscale cavities with strong field confinement, they are used as SERS substrates and allow the detection of low concentrations of probe molecules with good point-to-point reproducibility. Second, plasmon-exciton coupling is investigated in Au@Ag nanocuboids coated with J-aggregates. By adjusting the monometallic aspect ratio while keeping the bimetallic aspect ratio constant, the plasmonic loss is tuned and the emergence of exceptional points (EPs) was discussed. Measurements and calculations confirm the presence of EPs and show that splitting-like features may occur even under weak coupling when the loss is high. It is found that working near an EP increases refractive index sensitivity relative to usual plasmonic sensing conditions.