Helal turizm biliş düzeyine yönelik bir araştırma
A research on the level of awareness regarding halal tourism
- Tez No: 991296
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Helal Turizm, Tüketici, Biliş Düzeyi, Halal Tourism, Consumer, Cognitive Level
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel turizm endüstrisinde stratejik bir niş pazar olarak hızla büyüyen helal turizm, sunduğu ekonomik potansiyel nedeniyle hem Müslüman hem de Müslümanolmayan ülkelerin altyapı yatırımlarını ve hizmet standartlarını İslami kriterlere göre yeniden şekillendirmelerine zemin hazırlamaktadır. Konaklamadan finansal süreçlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu sektörün akademik ve sektörel düzlemdeki yükselişinden hareketle hazırlanan bu çalışma, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi akademik personeli ve öğrencilerinin helal turizm ve helal konseptli otellere yönelik bilişdüzeylerini ve bu işletmelere dair tercih boyutlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, katılımcıların helal turizm ve ilgili işletmeler hakkındaki genel biliş düzeylerinin düşük olduğunu ortaya koyarken; helal konseptli otel tercihlerinde“İslami altyapı”ve“helal/İslami çevre özellikleri”gibi boyutların demografik değişkenlere bağlı olarak anlamlı farklılıklar gösterdiğini saptamaktadır. Çalışma, akademik camiadaki farkındalık düzeyini literatüre kazandırırken, sektör paydaşlarına tüketici beklentilerini yönetme noktasında kritik veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Halal tourism, rapidly growing as a strategic niche market in the global tourism industry, is paving the way for both Muslim and non-Muslim countries to reshape their infrastructure investments and service standards according to Islamic criteria due to its economic potential. This study, prepared based on the rise of this sector, encompassing a wide range from accommodation to financial processes, at both academic and industry levels, aims to determine the level of knowledge and preference dimensions of the academic staff and students of İnönü University Faculty of Theology regarding halal tourism and halal-concept hotels. The data obtained from the research reveals that the participants' general knowledge level about halal tourism and related businesses is low; however, it also shows that dimensions such as“Islamic infrastructure”and“halal/Islamic environmental characteristics”in halal-concept hotel preferences show significant differences depending on demographic variables. The study contributes to the literature by raising awareness levels within the academic community and provides critical data to industry stakeholders in managing consumer expectations.