Etkileşimli kitap okuma uygulamalarının okuma tutumuna katkısı
The contribution of interactive book reading practices to reading attitudes
  1. Tez No: 991611
  2. Yazar: BERRİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli kitap okuma, okuma tutumu, sınıf içi uygulama, Interactive book reading, reading attitude, classroom practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, etkileşimli kitap okuma uygulamalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin okumaya yönelik tutumlarına katkısını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, karma yöntem yaklaşımıyla desenlenmiş bir eylem araştırması olarak yürütülmüştür. Bu doğrultuda, süreçte hem nicel hem de nitel veriler toplanarak bulgular bütüncül biçimde değerlendirilmiştir. Veriler,“Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Araştırmacı Günlüğü”aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet ilkokulunda öğrenim gören toplam 33 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama süreci toplam yedi hafta sürmüştür. Uygulama öncesinde öğrencilerin mevcut tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeği ön test olarak uygulanmış, ardından sürece ilişkin bilgilendirme yapılmıştır. Sonraki beş hafta boyunca araştırmacı tarafından hazırlanan etkileşimli kitap okuma planları doğrultusunda etkinlikler yürütülmüştür. Uygulama sonunda aynı ölçek son test olarak tekrar uygulanmış, ayrıca 15 öğrenciyle etkileşimli okuma sürecine ilişkin görüşme yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde aritmetik ortalama kullanılmış, nitel veriler ise tematik olarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin büyük çoğunluğunda okuma tutum düzeylerinin anlamlı biçimde yükseldiğini göstermektedir. Özellikle düşük ve orta düzeyde olumlu tutuma sahip öğrenciler daha üst düzeylere taşınmış, yüksek düzeydeki öğrenciler ise çok yüksek tutum düzeyine ulaşmıştır. Nitel bulgular, öğrencilerin sürece aktif katıldıklarını, kitaplarla etkileşim içinde olduklarını ve etkinlikleri eğlenceli bulduklarını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, etkileşimli kitap okuma uygulamalarının öğrencilerin okuma tutumlarını geliştiren, katılım ve motivasyonu artıran etkili bir öğretim yaklaşımı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the contribution of interactive book reading practices to fourth-grade primary school students' attitudes toward reading. The research was designed as an action research study based on a mixed-methods approach, in which both quantitative and qualitative data were collected and analysed together to provide a holistic understanding of the process. Data were collected through the“Reading Attitude Scale,”a“Semi-Structured Interview Form,”and a“Researcher's Journal.”. The study group consisted of 33 fourth-grade students attending a public primary school. The implementation process lasted for seven weeks. Before the intervention, the reading attitude scale was administered as a pre-test to determine the students' initial attitudes, and detailed information about the process was provided. During the following five weeks, interactive book reading activities prepared by the researcher were implemented in accordance with the action plan. At the end of the process, the same scale was applied as a post-test, and interviews were conducted with 15 students to examine their opinions about the interactive reading sessions. In the analysis of the quantitative data, arithmetic means were calculated, while the qualitative data were analysed thematically. The findings revealed that the majority of students showed a significant improvement in their attitudes toward reading. Especially students who initially had low or moderate attitudes toward reading moved to higher levels, while those with high attitudes reached very high levels. Qualitative findings supported the quantitative results, indicating that students actively participated in the process, interacted with books, and found the activities enjoyable and engaging. Overall, it was concluded that interactive book reading practices are an effective instructional approach that enhances students' reading attitudes, participation, and motivation.