Pre-service EFL teachers' perceptions of video games as language learning tools
İngilizce öğretmen adaylarının video oyunlarının dil öğrenme aracı olarak kullanımına dair algıları
  1. Tez No: 991844
  2. Yazar: NİMET BAŞAK YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, English Language and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Video oyunları, Video games
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Video oyunlarının bir öğrenme aracı olarak potansiyeli araştırmacılar tarafından alanyazında birçok kez ortaya koyulmuştur. Video oyunlarının bir öğrenme aracı olarak kullanımının en büyük faydaları; öğrenme motivasyonunda, derse katılımda ve hedef dile maruz kalmada artış, öğrenciye özerklik kazanma ve kişiselleştirilmiş öğrenme imkanı sağlama olarak ortaya koyulmuştur (Connoly, 2012; Shaffer, 2005). Video oyunlarının sınıf içinde destekleyici materyal olarak kullanımının en çok araştırıldığı alanlardan biri de İngilizce eğitiminde kullanımıdır (Jensen, 2017). Öğretmenlerin video oyunlarını derse entegre edebilmesi ve gereken becerilere sahip olması için en büyük rol İngilizce öğretmen adaylarını eğiten eğitim fakültelerine düşmektedir. Öğretmen adaylarının aldığı eğitim ve kazandıkları algıların önemi göz önünde bulundurularak bu çalışma İngilizce öğretmen adaylarının video oyunlarının dil öğrenme aracı olarak kullanımına ilişkin algılarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma Uludağ Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünde ilk ve son yılını okumakta olan 200 öğretmen adayıyla, beş bölümlük bir anket ve ardından daha derin detaylara ulaşmak amacıyla açık uçlu sorularla gerçekleştirilmiştir (Usta, 2024; Usta & Şahan, 2024). Yapılan nicel ve nitel analizler, İngilizce öğretmen adaylarının çoğunluğunun video oyunlarının sınıfta dil öğrenme aracı olarak kullanılmasına ilişkin algılarının oldukça olumlu olduğunu ve bu algıların özellikle video oyunlarıyla geçmiş deneyimlerine bağlı olduğunu göstermiştir. Öğretmen adayları, video oyunlarının özellikle motivasyon arttırma, özerklik ve kişiselleştirilmiş eğitim imkanı sağlama, hedef dile maruz kalmayı arttırma, İngilizce dil becerilerini geliştirme gibi birçok faydasını belirtmiştir. Ayrıca, birinci ve dördüncü sınıf İngilizce öğretmen adaylarının video oyunlarının dil öğrenme aracı olarak kullanımına dair algılarında istatistiksel olarak önemli bir fark saptanamamıştır. Sonuçlar, öğretmen eğitimi programlarında kritik bir eksiklik olduğunu ve dijital oyun tabanlı dil öğrenimi ile ilgili derslerin müfredata dahil edilmesini destekler.
Özet (Çeviri)
In recent years, video games and their potential as learning tools have been repeatedly highlighted by researchers in the literature. The greatest benefits of using video games as language learning tools have been identified as increased learning motivation, increased engagement, increased exposure to the target language, increased student autonomy, and the ability to provide personalized learning (Connoly, 2012; Shaffer, 2005). One of the most frequently researched areas for the use of video games as supportive materials is in English language education (Jensen, 2017). The most important role in ensuring that teachers integrate video games into their lessons and acquire the necessary skills falls on the education faculties that educate pre-service EFL teachers. Given the importance of the training and perceptions pre-service teachers hold, this study aimed to determine pre-service EFL teachers' perceptions of video games as language learning tools. The study was conducted with 200 prospective teachers in their first and final years of the English Language Education department at Uludağ University, using a five-part questionnaire followed by open-ended questions to obtain more in-depth information (Usta, 2024; Usta & Şahan, 2024). Quantitative and qualitative analyses revealed that pre-service EFL teachers' perceptions of video games as language learning tools in the classroom were significantly positive and were primarily based on past experience with video games. Pre-service teachers highlighted many benefits of video games, including increased motivation, the ability to provide autonomy and personalized instruction, increased exposure to the target language, and improved language skills. Moreover, no statistically significant difference was found between first-year and fourth-year pre-service EFL teachers' perceptions of video games as language learning tools. The results highlight a critical gap in teacher training programs, supporting the inclusion of courses related to digital game-based language learning.