Uzaktan eğitim yakından etkileşim baba eğitim programının baba çocuk ilişkisine, çocukların motor ve sosyal duygusal gelişimlerine etkisi
The effect of distance education close interaction father education program on the father child relationship, children's motor and social emotional development
- Tez No: 991889
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TEZEL ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Psikomotor gelişim, Psychomotor development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocuğu okul öncesi eğitime devam eden babalara yönelik hazırlanan“Uzaktan Eğitim Yakından Etkileşim Baba Eğitim Programı (UEYEBEP)”nın baba çocuk ilişkisine, çocukların motor ve sosyal duygusal gelişimlerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırmalarından gömülü desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu Malatya ilinde yaşayan, çocuğu okul öncesi eğitime devam eden ve ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen 19'u deney 22'si kontrol olmak üzere 41 baba, deney grubundaki 19 babanın eşleri, çocukları ve kontrol grubunda yer alan babaların çocukları olmak üzere 101 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Baba Çocuk İlişki Ölçeği (OBÇİÖ)”,“Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı (GEÇDA)”,“Anne Görüşme Formları”,“Baba Görüşme Formları”ve“Çocuk Resimleri”kullanılmıştır. Deney grubunda yer alan babalara üç oturumu yüz yüze olmak üzere 12 oturumdan oluşan ve araştırma kapsamında geliştirilen UEYEBEP haftada 1 gün olarak 12 hafta boyunca uygulanmıştır. Bununla birlikte deney grubunda yer alan babalar eğitim programı boyunca haftada 2 gün olmak üzere toplam 20 ev etkinliğini çocuklarıyla uygulamışlardır. Kontrol grubunda yer alan babalara ve çocuklara yönelik herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Araştırma kapsamında geliştirilen Okul Öncesi Baba Çocuk İlişki Ölçeği (OBÇİÖ)'nin geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılmış ve veriler SPSS ve LISREL istatistiksel paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda“Okul Öncesi Baba Çocuk İlişki Ölçeği (OBÇİÖ)”nin,“Katılım”,“İletişim”ve“Esneklik”olmak üzere 3 faktör ve 28 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya konmuştur. Araştırmanın UEYEBEP kapsamında elde edilen nicel verileri SPSS paket programı ile nitel verileri ise içerik analizi ve betimsel analiz yaklaşımları ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, deney ve kontrol grubuna yapılan ön test ve son test verilerinin analizine göre UEYEBEP'in baba çocuk ilişkisi üzerinde anlamlı düzeyde etkili olduğu ve bu etkinin program sonrasında da devam ettiği tespit edilmiştir. GEÇDA verileri incelendiğinde programın çocukların motor ve sosyal duygusal gelişimleri üzerinde yüksek düzeyde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Nitel bulgular değerlendirildiğinde ise ebeveynlerle yapılan görüşmelerde; programın babanın çocuğun hayatına bilinçli katılımına ve çocukla nitelikli zaman geçirme düzeyine olumlu etkilerinin olduğu, çocuklarıyla etkileşime dayalı etkinlikleri daha fazla yaptıkları belirlenmiştir. UEYEBEP sonrasında baba çocuk ilişkisinin olumlu yönde geliştiği; olumsuz baba tutum ve davranışlarının ortadan kalktığı, babaların çocuklarına karşı destekleyici ve olumlu tutumlar sergiledikleri ve çocuğun babaya karşı algılarının olumlu yönde değiştiği tespit edilmiştir. Ebeveynlerin program öncesindeki beklentilerinin karşılandığı ve bu beklentilerin üzerinde farklı katkılara da ulaşıldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte programın baba, çocuk ve aile içi ilişkiler olmak üzere tüm aile sistemine olumlu katkıları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Program boyunca babalar tarafından uygulanan ev etkinliklerinin motor gelişim ve sosyal duygusal gelişim başta olmak üzere çocukları olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Babaların ve annelerin programa ilişkin değerlendirmelerinin birbirini desteklediği ve ebeveynlerin programın eğitim süreci ve niteliği, önemi ve gerekliliği, uzaktan eğitim süreci ve eğitim içeriği hakkında olumlu değerlendirmeler yaptıkları, bununla birlikte programın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik yapıcı önerilerde bulundukları tespit edilmiştir. Çocuklarla yapılan resimlerin analizlerine göre ise çocukların program sonrası genel aile algılarının, baba algılarının, babalarına yönelik duygu ve düşüncelerinin olumlu yönde geliştiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel bulguların nicel bulguları desteklediği, açıkladığı ve kapsamını geliştirdiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar nicel öncelikli karma- gömülü desenle yürütülen araştırmanın, nitel verilerin nicel verileri destekleme, açıklama ve yorumlama varsayımlarını sağladığını ortaya koymaktadır. Araştırmanın baba, çocuk ve aile sisteminin tamamına yönelik olumlu sonuçları göz önüne alındığında UEYEBEP'in baba çocuk ilişkisini, aile içi ilişkileri, çocukların motor ve sosyal duygusal gelişimlerini ve babaya yönelik algılarını desteklemede etkili ve uygulanabilir bir baba eğitim programı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of the“Distance Education, Close Interaction Father Education Program (DECIFEP)”designed for fathers whose children attend preschool education on father-child relationships and children's motor and social-emotional development. A mixed-methods research design incorporating both quantitative and qualitative methods was employed. Two study groups were formed within the scope of the research. Study group consisted of 41 fathers living in Malatya province, whose children were enrolled in preschool education and who were selected using criterion sampling. This group included 19 fathers in the experimental group, 22 fathers in the control group, the spouses of the 19 fathers in the experimental group, their children, and the children of the fathers in the control group, totaling 101 individuals. The data collection tools used in the study were the“Personal Information Form,”“Preschool Father-Child Relationship Scale (PFCRS),”“Gazi Early Childhood Assessment Tool (GECAT),”“Mother Interview Forms,”“Father Interview Forms,”and“Children's Drawings”. The experimental group fathers participated in 12 sessions, including three face-to-face sessions, developed within the scope of the research and implemented once a week for 12 weeks. In addition, the fathers in the experimental group carried out a total of 20 home activities with their children twice a week throughout the education program. No activities were carried out for the fathers and children in the control group. The validity and reliability studies of the Preschool Father-Child Relationship Scale (PFCRS) developed within the scope of the research were conducted, and the data were analyzed using the SPSS and LISREL statistical package programs. The analyses revealed that the Preschool Father-Child Relationship Scale (PFCRS) is a valid and reliable measurement tool consisting of 3 factors and 28 items:“Participation,”“Communication,”and“Flexibility.”The quantitative data obtained within the scope of the DECIFEP study were analyzed using the SPSS software package, while the qualitative data were analyzed using content analysis and descriptive analysis approaches. The results of the study revealed that, based on the analysis of pre-test and post-test data for the experimental and control groups, DECIFEP had a significant effect on father-child relationships, and this effect continued after the program. When GECAT data were examined, it was determined that the program had a high level of impact on children's motor and social-emotional development. When qualitative findings were evaluated, interviews with parents revealed that the program had positive effects on the father's conscious participation in the child's life and the level of quality time spent with the child, and that they engaged in more interaction-based activities with their children. After DECIFEP, it was determined that the father-child relationship developed positively; negative father attitudes and behaviors disappeared, fathers displayed supportive and positive attitudes towards their children, and the child's perceptions of the father changed positively. It has been determined that parents' expectations prior to the program were met and that additional contributions beyond these expectations were also achieved. Furthermore, it has been concluded that the program has positive contributions to the entire family system, including father, child, and family relationships. It was determined that the home activities implemented by fathers throughout the program positively affected children, particularly in terms of motor development and social-emotional development. It was found that the evaluations of fathers and mothers regarding the program supported each other and that parents made positive evaluations about the program's educational process and quality, importance and necessity, distance learning process, and educational content. and that they made constructive suggestions for the program's development and dissemination. According to the analysis of the drawings made with the children, it was concluded that the children's general perceptions of their families, perceptions of their fathers, and feelings and thoughts towards their fathers developed positively after the program. It was determined that the qualitative findings obtained from the research supported, explained, and expanded the scope of the quantitative findings. These results demonstrate that the mixed-methods research conducted with a quantitative-priority embedded design fulfilled the assumptions that qualitative data would support, explain, and interpret quantitative data. Considering the positive results of the study for fathers, children, and the entire family system, it was concluded that DECIFEP is an effective and applicable father education program that supports father-child relationships, family relationships, children's motor and social-emotional development, and perceptions of fathers.