The existential concept of authentic self in homodiegetic narratives: Julian Barnes's The Only Story, Nick Hornby's How To Be Good and Sally Rooney's Conversations With Friends
Varoluşçu düşünce ekseninde özöyküsel anlatıdaki sahici benlik: Julian Barnes'ın Biricik Hikaye, Nick Hornby'nin İyi de Nasıl? ve Sally Rooney'nin Arkadaşlarla Sohbetler adlı romanlarının bir incelemesi
- Tez No: 991983
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTÜL ÖZÜM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Otantiklik, Varoluşçuluk, İngiliz romanı, Authenticity, Existentialism, British novel
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Julian Barnes'ın Biricik Hikaye (2018), Nick Hornby'nin İyi de Nasıl? (2001) ve Sally Rooney'nin Arkadaşlarla Sohbetler (2017) isimli romanlarında homodiyetik (benöyküsel) anlatıcıları ve onların anlatılarını, sahihlik/sahicilik arayışları üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tezde incelenen romanlar, kronolojik bir sıraya göre değil; anlatıcı karakterlerin sahihlik arayışları doğrultusunda, anlatılarda öne çıkan özgünlük, samimiyet ve yaratıcılık temaları temel alınarak ele alınmaktadır. Bu çalışma, üç benöyküsel anlatıcının kendiliklerini sorgulama kapasiteleri bakımından farklılık gösterdiğini ileri sürmekte ve bu doğrultuda roman en az açıklık düzeyine sahip olandan anlatıcıdan en fazla açıklık düzeyine sahip olan anlatıcıya doğru incelemektedir. Bahsi geçen açıklık, romanladaki anlatıcıların kendilikleri üzerine vardıkları öz-farkındalık seviyesini işaret etmektedir. Bu romanların anlatıları, anlatıcı-başkarakterlerin yaşam öyküleri aracılığıyla dünyada anlam ve bir yer bulma çabası içinde olmaları nedeniyle, varoluşçu bir zeminde benliğin ve kendiliğin inşasına doğru geriye dönük bir yolculuğu ortaya koymaktadır. Her ne kadar bu anlatıcılar kendi öz-anlatılarının merkezinde yer alsalar da, hem yaşamlarında hem de anlatılarında kendilikleri üzerine kafa yorarken başkalarıyla paylaştıkları birliktelik ve aynılık üzerine düşünürler. Heideggerci bir perspektiften bakıldığında, bu durum onların başkalarıyla-birlikte-varoluşlarını (Being-with ve Dasein-with) yansıtmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, benliğin varoluşsal oluşum sürecini ve bunun, tez kapsamında incelenen romanların homodiyetik (benöyküsel) anlatıcılarında nasıl algılandığını, yorumlandığını ve anlatılarında nasıl açığa çıktığını Heideggerci sahihlik/sahicilik kavramı çerçevesinde incelemektedir. Bu tez, Heidegger'in sahihlik (Eigentlichkeit) kavramı çerçevesinde okunduğunda, benöyküsel (homodiyetik) anlatıdaki sahiciliğin tutarlı ve bütünlüklü bir ideal olarak değil; kırılgan ve sürekli olarak müzakere edilen bir varoluş minvalini açığa çıkardığını ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyses the homodiegetic narrators and their acts of narration through their pursuit of authenticity in selected works of contemporary British novelists, namely, Julian Barnes's The Only Story (2018), Nick Hornby's How To Be Good (2001), and Sally Rooney's Conversations With Friends (2017). The novels examined in this dissertation are analysed not according to chronological order, but through a thematic framework grounded in the narrating characters' search for authenticity, with particular attention to the recurrent themes of originality, sincerity, and creativity as they emerge in the narratives. This study argues that the three narrators vary in their capacities for self-reflection and self-inspection and accordingly analyses the novels' narratives from the least lucid to the most lucid. Lucidity in this context refers to the level of self-awareness that the narrators in the novels attain with regard to their sense of self. The narratives of these novels depict retrospective journeys towards the construction of selfhood, situated within an existential framework, as the narrator-protagonists search for a sense of meaning and place in the world through the telling of their life stories. Although these narrators occupy the position of the protagonists in their own stories, they consistently reflect upon relationality, togetherness and sameness (what Heidegger conceptualises as Being-with and Dasein-with) in relation to others, both within their lived experiences and their narrative constructions. This dissertation argues that, when read through Heidegger's concept of authenticity (Eigentlichkeit), homodiegetic narration reveals authenticity not as a coherent or unified ideal, but as a fragile and continuously negotiated mode of being.