İşyeri esnekliği ve işe adanmışlık arasındaki ilişkide yaşın biçimlendirici rolü
The moderator role of age in the relationship between workplace flexibility and work engagement
  1. Tez No: 992018
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇAM KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel psikoloji, Organizational psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı işyeri esnekliği ve işe adanmışlık arasındaki ilişkide yaşın biçimlendirici rolünü incelemektir. Bu doğrultuda Kırklareli ve Tekirdağ illerinde özel sektörde çalışan 18- 55 yaş aralığında 309 katılımcıya online anket yoluyla ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin SPSS.22 versiyonuyla analizi yapılmıştır. Basit Regresyon analizi sonucunda işyeri esnekliğinin işe adanmışlık üzerinde pozitif ve orta yönlü bir etkisi bulunmuştur. Ancak PROCESS makro analizi sonucunda elde edilen bulgular yaşın ve işyeri esnekliğinin çalışanların işe adanmışlık düzeyleri üzerindeki etkisini artırmadığı veya azaltmadığı, dolayısıyla biçimlendirici bir rol üstlenmediğini ortaya koymaktadır. Başka bir ifadeyle, işyeri esnekliği uygulamalarının işe adanmışlık üzerindeki etkisinin çalışanların yaşına göre farklılaşmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the moderator role of age in the relationship between workplace flexibility and work engagement. In this context, data were collected through an online survey from 309 participants aged between 18 and 55 working in the private sector in the provinces of Kırklareli and Tekirdağ. The data were analyzed using SPSS version 22. The simple regression analysis revealed a positive and moderate effect of workplace flexibility on work engagement. However, the results of the PROCESS macro analysis showed that age and workplace flexibility neither increased nor decreased work engagement, thus not playing a moderating role. In other words, the effect of workplace flexibility practices on work engagement did not differ according to the age of the employees.