Mide kanserli hastalarda ameliyat sonrası tümör stroma oranı ile bilgisayarlı tomografinin korelasyonu
Correlation between postoperative tumor-stroma ratio and computed tomography in patients with gastric cancer
- Tez No: 992069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA UMAR GÜRSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, İç Hastalıkları, Onkoloji, Pathology, Internal diseases, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide adenokarsinomu, Tümör-stroma oranı, Portal venöz faz normalizasyonu, Bilgisayarlı tomografi, Prognostik değerlendirme, Gastric adenocarcinoma, Tumor–stroma ratio, Portal venous phase normalization, Computed tomography, Prognostic assessment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, neoadjuvan tedavi almamış mide adenokarsinomlu hastalarda, preoperatif kontrastlı bilgisayarlı tomografiden (BT) elde edilen portal venöz (PV) faz parametreleri ile postoperatif histopatolojik olarak değerlendirilen tümör-stroma oranı (TSR) arasındaki ilişkinin araştırılması ve bu parametrelerin sağkalım üzerindeki prognostik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif ve kesitsel olarak planlanan bu çalışmaya, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde opere edilmiş, neoadjuvan tedavi almamış mide adenokarsinomlu hastalar dâhil edildi. Başlangıçta değerlendirilen 150 hasta arasından, hem histopatolojik TSR değerlendirmesi hem de preoperatif kontrastlı BT görüntüleri uygun olan 88 hasta nihai analiz grubunu oluşturdu. TSR, rezeksiyon materyallerine ait hematoksilen-eozin boyalı kesitlerde %50 eşik değeri kullanılarak değerlendirildi. BT analizlerinde tümör ve aortadan elde edilen Hounsfield ünitesi ölçümleri kullanılarak PV faz normalizasyonu hesaplandı. TSR, BT parametreleri, patolojik evreler, sistemik inflamatuvar belirteçler (NLR, CAR) ve sağkalım verileri arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Yüksek TSR, ileri patolojik T ve N evreleri ile perinöral invazyon varlığıyla anlamlı ilişkili bulundu. TSR, hastalıksız sağkalım (DFS) üzerinde bağımsız prognostik etki gösterirken, genel sağkalım (OS) üzerinde sınırlı etki izlenmiştir. PV faz parametresi patolojik T ve N evreleri ile doğrudan ilişkili bulunmamakla birlikte, hem OS hem de DFS için oluşturulan çok değişkenli modellerde anlamlı katkı sağlamıştır. TSR ve PV faz parametrelerinin birlikte değerlendirilmesi, sağkalım analizlerinde prognostik etkinin arttığını göstermiştir. Sistemik inflamatuvar belirteçler ile TSR ve PV faz arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, preoperatif kontrastlı BT'den elde edilen PV faz parametrelerinin, postoperatif olarak belirlenen TSR ile ilişkili prognostik bilgileri dolaylı olarak yansıtabileceğini göstermektedir. PV faz ve TSR'nin birlikte değerlendirilmesi, mide adenokarsinomunda preoperatif dönemde biyoloji temelli risk sınıflaması yapılmasına katkı sağlayabilecek potansiyel non-invaziv bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to explore the relationship between portal venous (PV) phase parameters obtained from preoperative contrast-enhanced computed tomography (CT) and the postoperative histopathological tumor–stroma ratio (TSR) in patients with gastric adenocarcinoma who did not receive neoadjuvant therapy, and to assess the prognostic significance of these parameters on survival outcomes. Materials and Methods: This single-center, retrospective, cross-sectional study included patients with gastric adenocarcinoma who underwent curative surgery without neoadjuvant treatment at İstanbul Training and Research Hospital. Of the 150 patients initially screened, 88 patients with available histopathological TSR evaluation and adequate preoperative contrast-enhanced CT images were included in the final analysis. TSR was assessed on hematoxylin–eosin–stained resection specimens using a cutoff value of 50%. PV phase normalization was calculated based on Hounsfield unit measurements obtained from the tumor and the abdominal aorta. Associations among TSR, CT-derived parameters, pathological staging, systemic inflammatory markers (NLR and CAR), and survival outcomes were evaluated using appropriate statistical analyses. Results: A high TSR was significantly associated with advanced pathological T and N stages as well as with the presence of perineural invasion. TSR showed an independent prognostic impact on disease-free survival (DFS), whereas its effect on overall survival (OS) was limited. Although PV phase parameters were not directly related to pathological T or N stages, they contributed significantly to multivariable models for both OS and DFS. The combined assessment of TSR and PV phase parameters enhanced prognostic discrimination in survival analyses. No significant associations were observed between systemic inflammatory markers and either TSR or PV phase parameters. Conclusion: The findings of this study suggest that PV phase parameters derived from preoperative contrast-enhanced CT may indirectly reflect prognostic information associated with postoperative TSR. The combined evaluation of PV phase parameters and TSR may offer a complementary, non-invasive approach for biology-based risk stratification in the preoperative assessment of gastric adenocarcinoma.