The effect of virtual influencers on consumer' purchase intention
Sanal etkileyicilerin tüketicilerin satın almaniyeti üzerindeki etkileri
- Tez No: 992083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici davranış modelleri, Tüketici davranışı, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Consumer behaviour models, Consumer behavior, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sanal etkileyicilerin temel özellikleri olan otantiklik, antropomorfizm, çekicilik, uyum/benzerlik ve tekinsiliğin tüketicilerin samimiyet ve yeterlilik algılarını nasıl şekillendirdiğini ve bu algıların takip etme istekliliği ile satın alma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektedir. Ayrıca, araştırma çerçevesine gelişmeleri kaçırma korkusu ve benzersizlik ihtiyacı gibi psikolojik yapılar da dahil edilerek tüketici–etkileyici dinamiklerini daha kapsamlı bir şekilde anlamak hedeflenmiştir. Veriler sosyal medya ve mesajlaşma platformları aracılığıyla dağıtılan çevrim içi anket yoluyla toplanmış ve 355 geçerli yanıt elde edilmiştir. Araştırma hipotezlerini test etmek için faktör analizi, güvenilirlik testleri, regresyon analizi ve varyans analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bulgular, otantiklik, antropomorfizm ve uyum/benzerliğin hem samimiyet hem de yeterlilik algılarının anlamlı belirleyicileri olduğunu, çekiciliğin ise yalnızca sınırlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Buna karşın, tekinsilik yeterlilik üzerinde anlamlı bir etki göstermemiş ve samimiyet algısında beklenenden daha zayıf bir rol oynamıştır; bu da Tekinsilik Vadisi Etkisi'nin sanal etkileyiciler bağlamında daha az merkezi olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca hem samimiyet hem de yeterlilik, takip etme istekliliğini güçlü biçimde öngörmekte olup, burada yeterlilik daha baskın bir etken olarak öne çıkmıştır. Takip etme istekliliği ise satın alma niyeti üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve bu durum, tüketici davranışını şekillendirmede takipçi etkileşiminin önemini vurgulamaktadır. Bulgular, dijital pazarlama ve etkileyici araştırmalarına katkı sağlarken, aynı zamanda markalara etkili sanal etkileyici stratejileri tasarlamaları konusunda uygulanabilir içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how the key characteristics of virtual influencers—attractiveness, authenticity, anthropomorphism, eeriness and similarity—shape consumer perceptions of warmth and competence, and how these perceptions subsequently influence willingness to follow and purchase intention. Additionally, the study incorporates psychological constructs such as fear of missing out (FoMO) and need for uniqueness (NFU) to provide a more comprehensive framework for understanding consumer–influencer dynamics. Data were collected through an online survey distributed via social media and messaging platforms, resulting in three hundred fifty-five valid responses. Statistical analyses, including factor analysis, reliability testing, regression analysis, and variance analysis, were employed to test the hypotheses. The results demonstrate that authenticity, anthropomorphism, and similarity are significant predictors of both warmth and competence, while attractiveness shows only a minor effect. In contrast, eeriness does not significantly influence competence and plays only a limited role in warmth perceptions, suggesting that the Uncanny Valley Effect may be less relevant in the context of virtual influencers. Furthermore, both warmth and competence strongly predict willingness to follow, with competence emerging as the stronger driver. Willingness to follow, in turn, has a substantial impact on purchase intention, highlighting the importance of follower engagement in shaping consumer behavior. The findings extend the literature on digital marketing and influencer research, while offering actionable insights for brands seeking to design effective virtual influencer strategies.