J.J.F. Dotzauer-Exercises for Violoncello Book I etüt kitabı hakkında eğitimci ve öğrenci görüşleri
J.J.F. Dotzauer-Exercises for Violoncello Book I etude book opinions of educators and students
- Tez No: 992094
- Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: J.J.F. Dotzauer Exercises for Violoncello Book, Müzik, Müzikal analiz, Nitel araştırma, Viyolonsel, J.J.F. Dotzauer Exercises for Violoncello Book, Music, Musical analysis, Qualitative research, Cello
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, J. J. F. Dotzauer'in Exercises for Violoncello Book I adlı etüt kitabının viyolonsel eğitimindeki pedagojik konumunu ve işlevselliğini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desen benimsenmiş; Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde viyolonsel eğitimi alan lisans öğrencileri (n=10) ile bu alanda uzmanlaşmış öğretim elemanlarının (n=7) görüşleri olmak üzere toplam 17 katılımcının deneyimleri sistematik biçimde analiz edilmiştir. Katılımcılar arasında yer alan öğrencilerin tamamı 3. ve 4. sınıf düzeyinde olup viyolonsel deneyimleri 2 ile 8 yıl arasında değişmektedir. Öğretim elemanları ise farklı yükseköğretim kurumlarında lisansüstü düzeyde eğitim verme yetkinliğine sahiptir. Veri toplamada yarı yapılandırılmış görüşme formları ile kapalı uçlu anketlerden yararlanılmış; elde edilen veriler MAXQDA 2022 yazılımı aracılığıyla içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğrencilerin söz konusu etüt kitabını teknik beceri geliştirme, bireysel çalışma disiplinini destekleme ve sistematik bir öğrenme süreci sunma açısından yüksek düzeyde faydalı bulduklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, öğrenci görüşlerinde müzikal çeşitliliğin sınırlılığı ve bazı teknik boyutlarda karşılaşılan yetersizlikler de eleştirel biçimde dile getirilmiştir. Öğretim elemanları ise eserin tarihsel önemini vurgulayarak, güncel çello pedagojisinde hâlen geçerliliğini koruyan yapısını, öğrenci dostu ilerleyişini ve temel teknik becerileri pekiştirmedeki etkinliğini ön plana çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine in depth the pedagogical position and functionality of J. J. F. Dotzauer's Exercises for Violoncello Book I within cello education. Employing a phenomenological research design, the study systematically analyzed the experiences of a total of 17 participants, including undergraduate cello students (n=10) from various universities in Turkey and cello instructors (n=7) who are experts in the field. All student participants were in their third or fourth year of study, with cello experience ranging from 2 to 8 years, while the instructors possessed the qualifications to teach at the graduate level across different higher education institutions. Data were collected through semi-structured interview forms and closed-ended questionnaires, and subsequently analyzed using content analysis via MAXQDA 2022 software. Findings indicate that students consider the etude book highly beneficial for developing technical skills, supporting individual practice discipline, and providing a systematic learning trajectory. However, they also critically noted limitations regarding musical diversity and certain technical aspects. The instructors, on the other hand, emphasized the historical significance of the work, its continued relevance in contemporary cello pedagogy, its student-friendly progression, and its effectiveness in reinforcing fundamental technical skills.