Experiences of Turkish EFL learners and English teachers with mobile assisted language learning: Exploring the Diyalekt application
İngilizce öğretmenlerinin ve İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin mobil destekli dil öğrenimi deneyimleri: Diyalekt uygulamasının incelenmesi
  1. Tez No: 992214
  2. Yazar: MERVE KELEPÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KINIK GÜLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil tabanlı dil öğrenimi, Yabancı dil öğrenimi, Mobile assisted language learning, Foreign language learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Mobil teknolojilerin dil öğrenmeye sunduğu destek kaçınılmazdır ve bu destek yirmi yılı aşkın çalışmaların araştırma konusu olmuştur. Bu araştırmalara ek olarak, bu çalışma, Mobil Destekli Dil Öğrenimi (MDDÖ) bağlamında İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin ve İngilizce öğretmenlerinin deneyimlerini ve algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen Diyalekt uygulamasına odaklanmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desenin benimsendiği bu çalışmada, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin Diyalekt uygulamasını İngilizce öğretim ve öğrenim süreçlerinde nasıl deneyimledikleri ve değerlendirdikleri derinlemesine incelenmiştir. Veriler, Adıyaman ilinin Kahta ilçesindeki devlet ortaokullarında görev yapan 18 İngilizce öğretmeni ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden ve aynı ilçede bir ortaokulda öğrenim gören 15 öğrencinin tuttukları günlüklerden elde edilmiştir. Araştırma bulguları, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin MDDÖ'ye karşı genel olarak olumlu bir tutuma sahip olduklarını ve Diyalekt uygulamasını kelime öğrenimi, telaffuz pratiği ve öğrenen özerkliğini destekleyen motive edici bir araç olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Öğrenciler Diyalekt'in İngilizce öğrenimini daha eğlenceli ve erişilebilir hâle getirdiğini belirtmiş, ancak bazıları tekrar eden etkinlikler ve teknik sorunlardan bahsetmiştir. Genel olarak çalışma, mobil teknolojilerin dil eğitimine entegrasyonunun önemini vurgulamakta ve Diyalekt gibi uygulamaların etkili bir şekilde kullanıldığında geleneksel öğretimi destekleyen, öğrenen motivasyonu ve bağımsızlığını artıran değerli araçlar olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The support of the mobile technologies to language learning process is inevitable, and this support have been investigated more than two decades. As an addition to these investigations, this study explores the experiences and perceptions of Turkish EFL learners and English teachers regarding Mobile-Assisted Language Learning (MALL), with a focus on the Diyalekt application developed by the Turkish Ministry of National Education. Adopting a phenomenological research design, the study aims to gain in-depth insights into how both teachers and students experience and evaluate the use of Diyalekt in English language teaching and learning. The data were collected through semi-structured interviews with 18 English language teachers working in public secondary schools and through diaries kept by 15 students studying at a secondary school in a district of Adıyaman. The findings revealed that both teachers and students generally hold positive attitudes toward MALL and recognize Diyalekt as a supportive and motivating tool that enhances vocabulary learning, pronunciation practice, and learner autonomy. Students reported that Diyalekt made learning English more enjoyable and accessible outside the classroom, yet some expressed difficulties with repetitive exercises and technical problems. Overall, the study highlights the growing importance of integrating mobile technologies into language education and suggests that, when effectively implemented, applications like Diyalekt can serve as valuable tools to traditional classroom instruction and foster learner motivation and independence.