Observation of personality, pain catastrophizing, and vigilance to pain within people in musculoskeletal rehabilitation: A prospective study
Kas-iskelet rehabilitasyonu hastalarında kişilik, ağrı felaketleştirmesi ve ağrı tetiktelik düzeylerinin gözlemlenmesi: İleriye dönük bir çalışma
- Tez No: 992287
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Psikoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Orthopedics and Traumatology, Psychology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı felaketleştirme, Nörotisizm, Pain catastrophizing, Neuroticism
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Kronik kas-iskelet ağrısı (KİSA), yaygınlığı yüksek olan ve fiziksel, psikolojik ve sosyoekonomik sonuçları bulunan bir durumdur. ICD-11 gibi güncel sınıflandırmalar kronik kas iskelet ağrısını varsayımsal etiyoloji temelinde alt kategorilere ayırsa da klinik muayene ve görüntüleme sonuçlarının özgül olmaması bu ayrımların güvenilirliğini sınırlamaktadır. Bu nedenle bu tez, ağrının konumu veya tanısal alt türlerinden bağımsız olarak iyileşme sürecinde etkili olabileceği öne sürülen psikolojik değişkenlere tanı-üstü bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Çalışmada fizyoterapiye başlayan 57 kronik kas-iskelet ağrı hastası tedavi öncesinde (t0) ve 4 haftalık fizyoterapi programı sonrasında (t1) değerlendirilmiştir. Ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile; Kişilik Özelliği olarak Nörotisizm (N), Ağrı Felaketleştirme (AF) ve Ağrı Tetiklilik (AT) geçerli ve güvenilir ölçeklerle ölçülmüştür. Zaman içerisindeki değişimi öngören psikolojik faktörleri incelemek amacıyla doğrusal karma model kullanılmıştır. Sonuçlar, tedavi süresince belirgin bir ağrı azalması olduğunu göstermiştir. Nörotisizmin, iyileşmede anlamlı biçimde düzenleyici etki olduğu bulunmuştur; Yükselen nörotisizm düzeyi azalan iyileşme düzeyini öngörmüştür. Ağrı Felaketleştirme ve Ağrı Tetikteliğin iyileşmeyi anlamlı şekilde öngörmediği; ayrıca keşifsel üçlü etkileşim analizlerinin de model uyumluluğunu arttırmadığı görülmüştür. Bulgular, kişilik temelli yatkınlıklarının, kronik kas-iskelet ağrı hastalarının iyileşme sürecinde daha merkezi olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, kronik kas-iskelet sistemi rehabilitasyonunda kişilik değerlendirmesinin değerini vurgulamakta ve kişilik ile ağrıya ilişkin bilişler arasındaki etkileşimi daha net ortaya koymak için daha geniş örneklemlerle yürütülecek ileriye dönük araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
Chronic Musculoskeletal Pain (CMP) is a highly prevalent condition with considerable physical, psychological and socioeconomic consequences. Although recent diagnostic frameworks such as ICD-11 classify Chronic Musculoskeletal Pain into subtypes based on presumed etiology, growing evidence suggests that these distinctions are often uncertain, particularly when clinical examination and imaging findings lack specificity. This thesis therefore adopts a transdiagnostic perspective, examining psychological factors that may influence recovery irrespective of pain location or diagnostic subtype. In this prospective study, 57 physiotherapy patients with CMP were assessed before treatment (t0) and after a 4-week physiotherapy program (t1). Pain intensity was measured using the Visual Analogue Scale (VAS), while Trait Neuroticism (Trait N), Pain Catastrophizing (PC) and Vigilance to Pain (VtP) were assessed through validated self-report measures. Linear mixed-effects models were used to test whether these psychological factors predicted change in pain over time. Results showed a significant overall reduction in pain across the treatment period with Trait Neuroticism significantly moderating the recovery: higher Trait Neuroticism levels predicted reduced improvement in pain from t0 to t1. Pain Catastrophizing and Vigilance to Pain did not significantly predict recovery, nor did exploratory three-way interactions showed improved model fit. These findings suggest that dispositional affective tendencies may play a more central role in recovery of Chronic Musculoskeletal Pain. The study highlights the value of incorporating personality assessment into chronic musculoskeletal rehabilitation and underscores the need for further prospective research with larger samples to clarify the interplay between personality and pain-related cognitions.