Çevrimiçi öğrenmede yapay zekâ (YZ) kullanımında etik prensiplerin belirlenmesi
Determining ethical principles for artificial intelligence (AI) in online learning
  1. Tez No: 992294
  2. Yazar: DİLEK ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KOÇDAR, PROF. DR. ARAS BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Etik, Çevrimiçi öğrenme, Normatif etik, Teknoloji felsefesi, Yapay zeka, Artificial intelligence, Ethics, Online learning, Normative ethics, Philosophy of technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, çevrimiçi öğrenme süreçlerinde yapay zekâ (YZ) için etik ilkeleri belirlemek ve normatif etik yaklaşımları göz önünde bulundurarak bir YZ etik çerçevesi önermektir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada sıralı karma yöntem deseni ve amaçlı örneklem kullanılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, Delphi 1. tur yapılandırılmış görüşme sorularının hazırlanması ve veri çeşitlemesi sağlanarak bulguların geliştirilmesinde yardımcı olması amacıyla nitel doküman analizi gerçekleştirilmiştir. Dahil etme ve hariç tutma kriterleri göz önünde bulundurularak toplam 9 uluslararası eğitimde YZ raporuna ulaşılmıştır. Nitel içerik analizi sonucunda toplam 82 anahtar kelime ve 12 etik prensip belirlenmiştir. Çalışma bulguları incelenen 9 uluslararası eğitimde YZ raporunda 8 etik prensibin küresel olarak kabul gördüğünü ancak 3 etik prensibin tüm raporlarda ele alınmadığını vurgulamıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise veriler 3 turdan oluşan Delphi tekniği ile toplanmıştır. Delphi 1. tur toplam 22 katılımcı, 2. tur 18 katılımcı ve 3. tur 17 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. İlk turda elde edilen nitel veriler nitel içerik analizi ile sonraki turlarda elde edilen nicel veriler de medyan, çeyrekler arası açıklık ve uzlaşı yüzdeleri hesaplanarak analiz edilmiştir. 3 turun sonunda çevrimiçi öğrenme süreçlerinde YZ etik çerçevesi kapsamında toplam 3 tema, 27 kategori ve 184 ifadeye ulaşılmıştır. Bütüncül bir bakış açısının sunulduğu bu YZ etik çerçevesinin YZ'nin çevrimiçi öğrenme ortamlarında kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek etik sorunlara, endişelere ve risklere, bunların azaltılmasına yönelik alınabilecek tedbirlere ve paydaşların sahip olması gereken erdemlere ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The general aim of this doctoral thesis is to determine ethical principles for artificial intelligence (AI) in online learning processes and to propose an AI ethics framework through the lens of normative ethics. To this end, the sequential mixed-method research design and purposeful sampling were used. In the first phase of the study, a qualitative document analysis was conducted to prepare the structured interview questions asked in the first round of Delphi and to expand Delphi findings through data triangulation. Based on the inclusion and exclusion criteria, a total of nine international reports on AI in education (AIED) were selected. As a result of qualitative content analysis, 82 keywords and 12 ethical principles were identified. The findings showed that 8 ethical principles are globally recognized in these 9 international AIED reports whilst 3 principles were not addressed in all reports. In the second phase of the study, data were collected through a three round Delphi technique. Delphi process was conducted with 22 field experts in round 1, followed by 18 experts in round 2 and 17 experts in round 3. Qualitative data from the first round were analyzed through a content analysis approach, while quantitative data from the subsequent rounds were analyzed by calculating medians, interquartile ranges, and consensus percentages. At the end of these 3 rounds, the proposed AI ethics framework for online learning processes consists of 3 themes, 27 categories, and 184 statements. This AI ethics framework in which a holistic perspective is presented, is expected to shed light on the ethical issues, potential concerns, and risks, as well as on possible measures to mitigate these risks and the virtues that stakeholders should possess.