Barbitürik asit-sülfonamid temelli ligandlar ve metal komplekslerinin antikanser potansiyeli
Anticancer potential of barbituric acid–sulfonamide-based ligands and their metal complexes
  1. Tez No: 992311
  2. Yazar: UMUT ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, metal kompleksi, DNA/BSA etkileşimi, Schiff base, Metal complex, DNA/BSA interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser, dünya genelinde giderek artan sıklıkta görülen ve yüksek mortalite oranlarıyla dikkat çeken, karmaşık biyolojik mekanizmalara sahip bir hastalıktır. Bu nedenle, daha seçici, etkili ve biyouyumlu tedavi ajanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, geçiş metal kompleksleri, özellikle DNA ile etkileşim kurabilme yetenekleri sayesinde antikanser tedavi araştırmalarında dikkat çeken bileşikler arasında yer almaktadır. Bu tez çalışması kapsamında barbitürik asit ve sülfonamid fonksiyonel gruplarının bir araya getirilmesiyle iki yeni Schiff bazı ligand (H2L1 ve H2L2) sentezlenmiş ve bu ligandların Cu(II) iyonları ile kompleksleri hazırlanmıştır. Sentezlenen tüm bileşikler FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis spektroskopisi, elementel analiz, MALDI-TOF-MS ve X-ışını tek kristal difraksiyon yöntemleri ile ayrıntılı şekilde karakterize edilmiştir. Elde edilen veriler, bileşiklerin yapısal bütünlüklerinin yüksek düzeyde korunduğunu ve teorik olarak öngörülen formüller ile tamamen uyumlu olduklarını göstermiştir. Sentezlenen bileşiklerin biyolojik aktiviteleri kapsamında DNA ve BSA ile bağlanma özellikleri araştırılmıştır. DNA bağlanma etkinlikleri UV-Vis spektroskopisi ve viskozimetri teknikleri kullanılarak incelenmiştir. BSA bağlanmasında ek olarak floresans spektroskopisi ile incenlemiş; elde edilen veriler, hem ligandların hem de komplekslerin DNA'ya oluk bağlandığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, geçiş metal komplekslerinin DNA ile etkileşime girerek antikanser potansiyel gösterebileceğini desteklemekte; bu tür bileşiklerin, daha hedefe yönelik ve biyouyumlu kemoterapötik ajanların geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a complex disease characterized by increasing global incidence and high mortality rates, driven by multifaceted biological mechanisms. Consequently, the development of more selective, effective, and biocompatible therapeutic agents has become a critical focus of contemporary biomedical research. In this context, transition metal complexes—particularly those capable of interacting with DNA—have attracted significant attention as promising candidates in anticancer drug design. In this thesis study, two novel Schiff base ligands (H₂L1 and H₂L₂) were synthesized by combining barbituric acid and sulfonamide functional groups, and their corresponding Cu(II) complexes were subsequently prepared. All synthesized compounds were thoroughly characterized using FT-IR, ¹H-NMR, ¹³C-NMR, UV-Vis spectroscopy, elemental analysis, MALDI-TOF-MS, and single-crystal X-ray diffraction techniques. The collected data demonstrated that the structural integrity of the compounds was well preserved and fully consistent with the theoretically proposed formulations. Synthesized compounds were investigated for their binding properties with DNA and BSA within the scope of their biological activities. DNA binding interactions were examined using UV–Vis spectroscopy and viscometry techniques. In addition, BSA binding was studied by fluorescence spectroscopy; the obtained data revealed that both the ligands and the complexes bind to DNA through groove binding. Overall, these findings support the notion that transition metal complexes can interact with DNA to exhibit anticancer potential and suggest that such compounds may contribute to the development of more targeted and biocompatible chemotherapeutic agents.