Yüksek öğretimde görme engelli öğrencilerin eğitime erişimde yaşadığı deneyimler ve sosyal hizmet
Experiences of visually impaired students in higher education access and social services
  1. Tez No: 992334
  2. Yazar: AYŞE TERZİÖREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmet, Education and Training, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, Erişilebilirlik, Disability, Accessibility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yükseköğrenimde görme engelli öğrencilerin eğitime erişimde yaşadıkları deneyimleri incelemektir. Çalışma, nitel yöntemle ve kolay durum örneklemesi yoluyla yürütülmüş olup; yüz yüze eğitim gören 15 görme engelli öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler eşliğinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle irdelenerek bulgular, Fiziksel-Mekânsal Erişilebilirlik, Eğitim Araçlarının Erişilebilirliği, Eğitimcilerle Etkileşim ve Kurumsal-Sosyal Destek Mekanizmaları olmak üzere dört ana tema altında toplanmıştır. Araştırma sonuçları, görme engelli öğrencilerin yükseköğrenime erişiminde yaşanan güçlüklerin yalnızca fiziksel düzenlemelerle sınırlı olmadığını; tüm eğitim sürecinin erişilebilir bir yaklaşımla tasarlanmasını gerektirdiğini ortaya koymuştur. Çalışma sonunda öğrenme ortamlarının fiziksel erişilebilirliği, ders materyallerinin uygunluğu, yardımcı teknolojilere erişim, eğitsel uyarlamalar ve öğretim elemanlarının farkındalık düzeyleri gibi çok boyutlu faktörlerin öğrencilerin akademik yaşama katılımını doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Bulgular, görme engelli öğrencilerin deneyimlerinin yalnızca engellilik kimliği ile sınırlı olmadığını; cinsiyet, sosyoekonomik konum ve kültürel geçmiş gibi farklı sosyal kimliklerle etkileşim içinde şekillendiğini göstermektedir. Bu çerçevede, üniversitelerde engelli öğrenci birimlerinin kurumsal kapasitesinin artırılması, öğretim elemanları ve idari personelin farkındalık eğitimleriyle desteklenmesi, ders materyallerinin erişilebilir formatlarda sunulması ve yardımcı teknolojilere erişimin kolaylaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the experiences of visually impaired students in accessing higher education. Employing a qualitative research design and convenience case sampling, semi-structured interviews were conducted with 15 visually impaired students enrolled in face-to-face education. The data were analyzed through descriptive analysis, and the findings were categorized under four main themes: Physical-Spatial Accessibility, Accessibility of Educational Materials, Interaction with Educators, and Institutional-Social Support Mechanisms. The results indicate that the challenges faced by visually impaired students in accessing higher education are not limited to physical arrangements; rather, the entire educational process requires an accessibility-oriented approach. The study further demonstrates that factors such as the physical accessibility of learning environments, the appropriateness of course materials, access to assistive technologies, educational adaptations, and instructors' awareness levels directly influence students' participation in academic life. Moreover, the findings reveal that the experiences of visually impaired students are shaped not only by their disability identity but also through intersections with other social identities such as gender, socioeconomic status, and cultural background. In light of these findings, it is recommended to strengthen the institutional capacity of disability support units within universities, provide awareness training for faculty and administrative staff, ensure the availability of course materials in accessible formats, and facilitate access to assistive technologies.