Firmaların finansal performansına etkisinde kadın yöneticilerin rolü: BİST-100 üzerinde bir uygulama
The role of women managers in impacting the financial performance of companies: An application on BIST100
  1. Tez No: 992372
  2. Yazar: BÜŞRA NUR GÜRLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİDE ÖZYÜREK, PROF. DR. MUSTAFA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın yöneticiler, Finansal performans, Kurumsal yönetim, Cinsiyet çeşitliliği, BİST-100, CRITIC, TOPSIS, Female executives, Financial performance, Corporate governance, Gender diversity, BIST-100, CRITIC, TOPSIS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, firmaların finansal performansı ile kadın yöneticilerin varlığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Son yıllarda kurumsal yönetim anlayışında yaşanan dönüşümle birlikte, yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliği önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu bağlamda çalışmada, kadın yöneticilerin firma performansı ile anlamlı bir ilişkiye sahip olup olmadığı ampirik olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Borsa İstanbul (BİST-100) endeksinde yer alan firmalar oluşturmaktadır. Firmaların finansal performanslarının ölçülmesinde çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden CRITIC ve TOPSIS yöntemleri kullanılmıştır. Öncelikle CRITIC yöntemi ile finansal performans kriterlerinin ağırlıkları objektif olarak belirlenmiş, ardından TOPSIS yöntemi yardımıyla firmaların finansal performans sıralamaları elde edilmiştir. Analiz sürecinde finansal risk, kârlılık ve piyasa temelli performans göstergeleri dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgular, yönetim kadrosunda kadın yöneticilerin bulunması ile firmaların finansal performans düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma sonuçlarının, kadın yöneticilerin kurumsal yapı içerisindeki konumuna ilişkin literatüre katkı sağlaması ve gelecekte yapılacak akademik çalışmalara yol gösterici nitelikte olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the presence of female executives and the financial performance of firms. In recent years, with the transformation of corporate governance practices, gender diversity in management has become an important subject of academic research. In this context, the study empirically analyzes whether there is a significant relationship between female representation in management and firm financial performance. The sample of the study consists of firms listed in the Borsa Istanbul (BIST-100) index. Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods, namely CRITIC and TOPSIS, are employed to measure firms' financial performance. First, the CRITIC method is used to objectively determine the weights of financial performance criteria. Then, firm performance rankings are obtained using the TOPSIS method. The analysis considers financial risk, profitability, and market-based performance indicators. The findings aim to reveal whether the presence of female executives in management is associated with firms' financial performance levels. It is expected that the results of the study will contribute to the existing literature on gender diversity in corporate governance and provide insights for future academic research.