Büyüklenmeci ve kırılgan narsisizmin, başkasının zararına sevinme, haset ve benlik saygısı ile ilişkisi
The relationship between grandiose and vulnerable narcissism with schadenfreude, envy and self-esteem
- Tez No: 992397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başkalarının üzüntüsüne sevinme, Benlik saygısı, Haset, Narsisizm, Schadenfreude, Self esteem, Malicious envy, Narcissism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, başkasının zararına sevinme duygusu, narsisizmin iki boyutu (büyüklenmeci ve kırılgan), haset ve benlik saygısı bakımından incelenmiştir. Bu doğrultuda, Narsistik Kişilik Envanteri, Kırılgan Narsisizm Ölçeği, BeMas Haset ve Gıpta Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Koşula Bağlı Benlik Değeri Ölçeği ve iki farklı (sosyal ve akademik bağlamları içeren) başkasının zararına sevinme senaryosu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 18-25 yaş aralığındaki 511 lisans/lisansüstü öğrencisinden oluşmaktadır. Kırılgan narsisizm ve kötücül haset duygusu hem sosyal hem de akademik bağlamlarda deneyimlenen başkasının zararına sevinme duygusunu anlamlı düzeyde açıklamıştır. Kötücül haset duygusu, büyüklenmeci narsisizm ve akademik bağlamda deneyimlenen başkasının zararına sevinme duygusu arasındaki ilişkide tam aracı rol üstlenmiştir. Çalışmanın bulguları, büyüklenmeci ve kırılgan narsisizmin, sosyal ve akademik bağlamlarda deneyimlenen başkasının zararına sevinme duyguları ile ilişkilerinin farklılaştığını; başkasının zararına sevinme duygusunun farklı bağlamlarda incelenmesinin önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined schadenfreude in relation to two dimensions of narcissism (grandiose and vulnerable), envy, and self-esteem. In line with this aim, the Narcissistic Personality Inventory, the Hypersensitive Narcissism Scale, the BeMaS Benign and Malicious Envy Scale, the Rosenberg Self-Esteem Scale, the Contingent Self-Esteem Scale, and two different schadenfreude scenarios (involving social and academic contexts) were used. The study sample consisted of 511 undergraduate and graduate students aged 18–25. Vulnerable narcissism and malicious envy significantly predicted schadenfreude in both social and academic contexts. Malicious envy fully mediated the relationship between grandiose narcissism and schadenfreude in the academic context. The findings indicate that grandiose and vulnerable narcissism differ in their associations with schadenfreude across social and academic contexts, and highlight the importance of examining schadenfreude within different situational domains.