Sosyal medya kullanımının okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığı üzerine etkileri: Bookstagram üzerine bir inceleme
Effects of social media use on reading and library usage habits: A review on Bookstagram
- Tez No: 992458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT KUTLUTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bookstagram, Kütüphane kullanımı, Okuma alışkanlığı, Sosyal medya, İnstagram, Bookstagram, Library usage, Reading habit, Social media, Instagram
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte okuma davranışları çevrim içi ortamlara taşınmış, kitap önerileri, yorumları ve paylaşım pratikleri sosyal medya aracılığıyla yeni bir biçim kazanmıştır. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya platformlarından biri olan Instagram üzerinde yer alan Bookstagram topluluklarının, bireylerin okuma alışkanlıkları ve kütüphane kullanma eğilimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel veriler, Bookstagram takipçilerine uygulanan anket ve kitap okuma alışkanlığına ilişkin tutum ölçeği aracılığıyla; nitel veriler ise Bookstagram hesap sahipleriyle yapılan görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen nicel veriler, SPSS ile analiz edilmiştir. Nitel veriler için ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, Bookstagram hesaplarının okuma kültürünü destekleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu bu hesaplar aracılığıyla okuma motivasyonlarının arttığını, kitaplar ve yazarlar hakkında bilgi edindiklerini belirtmişlerdir. Kütüphane kullanma alışkanlıklarının olmadığı görülmüş; fakat Bookstagram hesaplarının kütüphane kullanımında olumlu etkisi olduğundan bahsetmişlerdir. Görüşme sonuçlarında da benzer şekilde yüksek okuma alışkanlıkları olduğu; fakat kütüphane alışkanlıkları olmadığı görülmektedir. Sonuç olarak, Bookstagram topluluklarının bireylerin okuma davranışlarını olumlu yönde etkileyen bir dijital okuma ekosistemi oluşturduğu söylenebilir. Bu doğrultuda, kütüphanelerin de sosyal medya platformlarını aktif biçimde kullanarak okuma kültürünü destekleyecek etkileşim temelli projeler geliştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid acceleration of digitalization in the present day, reading behaviors have shifted to online environments, and book recommendations, reviews, and sharing practices have acquired a new form through the medium of social media. The aim of this study is to examine the effects of Bookstagram communities located on the social media platform Instagram, on individuals' reading habits and library usage tendencies. A mixed-methods approach was employed in this research. Quantitative data were collected via surveys administered to Bookstagram followers and an“Attitude Scale Towards Reading Habits”, while qualitative data were obtained through interviews conducted with Bookstagram account owners. The obtained qualitative data were analyzed using SPSS, whereas content analysis was applied to the qualitative data. The research findings indicate that Bookstagram accounts have a supportive effect on reading culture. A vast majority of the participants reported that their reading motivation increased and that they acquired information about books and authors through these accounts. It was observed that the participants lacked library usage habits; however, they noted that Bookstagram accounts had a positive influence on library usage. Similarly, the interview results revealed high levels of reading habits but a lack of library usage habits. In conclusion, it can be asserted that Bookstagram communities constitute a digital reading ecosystem that positively influences individuals' reading behaviors. Accordingly, it is recommended that libraries actively utilize social media platforms to develop interaction-based projects that support reading culture.