Çevrimiçi bağış yapma davranışını etkileyen faktörler: Bir vakıf örneği
Factors affecting online donation behavior: An example of a foundation
  1. Tez No: 992480
  2. Yazar: NİHAN TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağış yapma, Sosyal ağlar, Vakıflar, Çevrimiçi, Donating, Social networks, Foundations, Online
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bağış projeleri, yardım kuruluşları, internet teknolojilerinin özellikleri ve sosyal ağ sitelerinin işlevsel özellikleri gibi dışsal faktörlerin, bireylerin çevrimiçi bağışa yönelik tutumlarını ve sosyal ağ siteleri üzerinden bağış yapma niyetlerini ne ölçüde etkilediğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüş olup, veriler çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın Türkiye'deki 351 bağışçısı oluşturmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yol analizi, t-test ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, bağış projesi, yardım kurumu, internet teknolojisi özellikleri ve sosyal ağ sitesi özellikleri gibi dış faktörlerin ve çevrimiçi bağışa yönelik tutumun bağış yapma niyetleri üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, incelenen değişkenlerin tutum değişkeni üzerinden dolaylı etkileri olduğu da bulunmuştur. Ayrıca, bulgular çevrimiçi bağışa yönelik tutum değişkeninin katılımcıların demografik özelliklerine göre genel olarak anlamlı farklılaşmadığını göstermiştir. Öte yandan, çevrimiçi bağış yapma niyeti cinsiyet ve yaşa göre anlamlı farklılık gösterirken, medeni durum ve gelir düzeyine göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the extent to which external factors—such as donation projects, charitable organizations, the characteristics of internet technologies, and the functional features of social networking sites—influence individuals' attitudes toward online donation and their intentions to donate through social networking sites. The study was conducted using a correlational research design, and data were collected through an online survey method. The sample consisted of 351 donors of the Turkish Spastic Children's Foundation in Türkiye. Data analysis included descriptive statistics, reliability analysis, confirmatory factor analysis, path analysis, independent samples t-tests, and one-way ANOVA. The results indicate that external factors—namely donation projects, charitable organizations, internet technology characteristics, and social networking site features—as well as attitudes toward online donation, have a positive and significant effect on donation intentions. In addition, the findings reveal that the examined variables have indirect effects on donation intentions through the attitude variable. Moreover, the results show that attitudes toward online donation do not generally differ significantly according to participants' demographic characteristics. However, online donation intention differs significantly by gender and age, while no significant differences are observed with respect to marital status and income level.