Seçim kampanyalarında amerikanlaşmanın seçmenin oy verme davranışına etkisi-Düzce örneği
The impact of americanization on voter behavior in election campaigns-The case of Düzce
- Tez No: 992529
- Danışmanlar: PROF. DR. SENEM KURT TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Amerikanlaşma, Düzce, Seçim kampanyaları, Siyasi pazarlama, Americanization, Düzce, Election campaigns, Political marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, siyasal pazarlama kavramının tarihsel gelişimini ve seçim kampanyalarının Amerikanlaşma süreciyle geçirdiği dönüşümü kuramsal ve uygulamalı düzeyde ele almaktadır. Siyasal pazarlama, pazarlama disiplininin ilkeleri doğrultusunda siyasal aktörlerin seçmenle kurduğu stratejik iletişim sürecini yapılandıran bir yaklaşımdır. 1960'lı yıllardan itibaren pazarlama tekniklerinin siyasal alana uyarlanmasıyla birlikte, kampanya süreçleri kişiselleşmiş, medya merkezli, veri temelli ve profesyonel araçlarla yürütülen bir yapıya evrilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, siyasal pazarlama olgusunun kuramsal temelleri literatür taramasıyla ortaya konulmuş; Amerikanlaşma süreci kapsamında seçim kampanyalarının biçimsel ve içeriksel dönüşümüne ilişkin temel unsurlar (kişiselleşme, teknikleşme, medya özerkliği, seçmen pasifleştirme) analiz edilmiştir. İkinci bölümde ise seçmen davranışına ilişkin temel kuramsal modeller (psikolojik, sosyolojik, rasyonel) ve bu davranışı etkileyen sosyo-ekonomik, demografik, sosyo-kültürel ve siyasal faktörler sistematik biçimde ele alınmıştır. Uygulama bölümünde, Amerikanlaşmanın seçmen davranışı üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla Düzce ilinde 401 katılımcıyla anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistiksel analiz programı ile değerlendirilmiş; kişisel bilgiler ve anket soruları doğrultusunda seçmen davranışını etkileyen değişkenler analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of the concept of political marketing and the transformation of election campaigns through the process of Americanization at both theoretical and practical levels. Political marketing is an approach that structures the strategic communication process established between political actors and voters in line with the principles of the marketing discipline. Since the 1960s, with the adaptation of marketing techniques to the political arena, campaign processes have evolved into a structure that is personalized, media-centered, data-driven, and conducted with professional tools. In the first section of the study, the theoretical foundations of the phenomenon of political marketing are presented through a literature review; fundamental elements related to the formal and substantive transformation of election campaigns within the context of the Americanization process (personalization, technification, media autonomy, voter passivation) are analyzed. The second section systematically examines the fundamental theoretical models of voter behavior (psychological, sociological, rational) and the socio-economic, demographic, socio-cultural, and political factors that influence this behavior. In the application section, a survey was conducted with 401 participants in Düzce province to measure the effects of Americanization on voter behavior. The data obtained were evaluated using the SPSS statistical analysis program; variables affecting voter behavior were analyzed and interpreted based on personal information and survey questions.