Farklı diş beyazlatma ürünlerinin mine üzerine etkilerinin in vitro incelenmesi
In vitro investigation of the effects of different tooth whitening products on enamel
- Tez No: 992541
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ÇİFTCİ GÜRGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: diş beyazlatma, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, renk, kesme bağlanma dayanıklılığı, bleaching, microhardness, surface roughness, shear bond strenght
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; market, eczane veya internette satılan farklı uygulama yöntemlerine sahip 4 farklı beyazlatma ürününün (Opalescence Go, Opalescence beyazlatıcı diş macunu, Listerine Healthy White ağız çalkalama suyu, Cavex Bite&White beyazlatıcı kalem)diş hekimi kontrolünde evde uygulanan %10 karbamid peroksit içeren beyazlatma ürünü (Opalescence PF %10) ile karşılaştırarak, minenin mikrosertliği, yüzey pürüzlülüğü, rengi, kesme bağlanma dayanıklılığı ve yüzey morfolojisi üzerine etkilerinin incelenmesidir. 78 adet çekilmiş üst daimi santral diş, mine-sement sınırının 1-2 mm apikalinden kesilerek ayrılmış ve kron kısımları bukkal yüzeyleri üstte olacak şekilde akril bloklara yerleştirilmiş ve slikon karbid kağıtları ile polisaj yapılarak düz yüzeyler elde edilmiştir. Örnekler 6 gruba(n=13) ayrılmıştır: 1.Grup: Opalescence PF %10, 2.Grup: Opalescence Go, 3.Grup: Opalescence beyazlatıcı diş macunu, 4.Grup: Listerine Healthy White, 5.Grup: Cavex Bite&White, 6. Grup: Bu gruptaki örneklere beyazlatma uygulanmamıştır Tüm gruplardaki örneklere (6.grup hariç) mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, renk ölçümü testleri yapıldıktan sonra beyazlatma uygulamaları üreticilerinin önerilerine göre yapılmıştır. Beyazlatma işleminden sonra, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, renk ölçümü testleri tekrarlanmış, her gruptan bir örnek de taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiştir. Örnekler, deney süresi boyunca 37⁰C'de yapay tükürükte bekletilmiştir. On dört gün sonunda testler tekrarlanmıştır. Daha sonra 6. grup da eklenerek kesme bağlanma dayanıklılığı testi yapılmıştır. Elde edilen veriler tekrarlı ölçümler için ANOVA, aralarında fark bulunan gruplar ya da zamanlar için Fisher'in LSD testi, kesme bağlanma dayanıklılığı karşılaştırması için ise Welch testi ile analiz edilmiştir. Opalescence PF %10, Opalescence Go, Listerine Healthy White ve Cavex Bite&White minenin mikrosertliğini azaltmış(p<0.05); Opalescence beyazlatıcı diş macununu ise değiştirmemiştir(p>0.05). Minenin yüzey pürüzlülüğünü Opalescence PF %10, Opalescence Go ve Opalescence beyazlatıcı diş macunu arttırırken (p<0.05); Listerine Healthy White ve Cavex Bite&White değişikliğe neden olmamıştır (p>0.05). Opalescence PF %10 en fazla renk değişimine sebep olurken(p<0.05), Opalescence beyazlatıcı diş macunu renk değişimine neden olmamıştır(p<0.05). Test edilen ürünler arasında sadece Opalescence PF %10 kesme bağlanma dayanıklılığını azaltmıştır (p<0.05). Beyazlatmadan hemen sonra ve 14 gün sonra mine yüzeylerindeki değişiklikler farklı bulunmuştur. Test edilen beyazlatma ürünlerini minenin mikrosertliği, yüzey pürüzlülüğü, rengini ve kesme bağlanma dayanıklılığını farklı etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in vitro study was to evaluate the effects of different over-the-counter whitening products on the microhardness, surface roughness, color, shear bond strenght and surface charecteristics of enamel comparing with an at-home bleaching agent containing 10% carbamid peroxide.Seventy eight extracted human maxillary central teeth were used in the study. After the crowns were seperated from the roots and mounted into acrilic blocks the enamel surfaces were flattened with a series of sandpapers. and the specimens were then divided into 6 groups (n=13). Group 1: Opalescence PF %10, Group 2: Opalescence Go, Group 3: Opalescence Whitening toothpaste, Group 4: Listerine Healthy White, Group 5: Cavex Bite&White.The specimens in Group 6. recieved no treatments. All specimens were subjected to microhardness, surface roughness. and color tests except Group 6 before application of bleaching products. OTC products were applied according to the instructions of the manufacturers and the tests were repeated. The specimens were immersed in artificial saliva for 14 days. At the end of 14 days the measurements were again repeated. During the test period, all specimens were kept in artificial saliva at 37⁰C. One specimen from each group was examined by SEM. The specimens including the Group 6 underwent to shear bond strenght test. Data were analysed statistically by ANOVA, Fisher's LSD and Welch tests.Opalescence PF %10, Opalescence Go, Listerine Healthy White and Cavex Bite&White decrased the microhardness (p<0.05); no significant change was observed in microhardness of enamel treated with Opalescence whitening toothpaste (p>0.05). Opalescence PF %10, Opalescence Go ve Opalescence whitening toothpaste increased the surface roughness(p<0.05); where as Listerine Healthy White and Cavex Bite&White did not make any change (p>0.05). Opalescence PF %10 showed the highest color change(p<0.05), however no significant change was observed with the Opalescence whitening toothpaste(p>0.05).Among the tested OTC products, only Opalescence PF %10 significantly decreased the shear bond strenght of the enamel(p<0.05).No significant change was observed in SEM evaluations. Bleaching products affected enamel surfaces differently after bleaching or 14 days after bleaching. All the tested OTC products affected the microhardness, surface roughness, color and shear bond strenght of enamel differently.