Bazı heterosiklik bileşiklerin X-ışını kırınımı analizi ve kuantum mekaniksel yöntemler ile incelenmesi
X-ray diffraction analysis and quantum mechanical investigation of some heterocyclic compounds
- Tez No: 992588
- Danışmanlar: PROF. DR. YELDA BİNGÖL ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ab initio, X ışını kırınımı, X ışını spektroskopisi, Ab initio, X ray diffraction, X ray spectroscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, bazı heterosiklik bileşiklerin tek kristal yapılarının incelenmesi, karakterizasyonları ile kuantum mekaniksel hesaplamaları ve IR spektrumlarının analizi amaçlanmıştır. Yapılan kimyasal çalışmalar sonucunda iki adet tek kristal yapıya sahip heterosiklik bileşikleri elde edilmiştir. Heterosiklik bileşikler sahip oldukları biyolojik ve kimyasal özellikleri günümüzde önemli bir yere sahiptir ve geniş bir kullanım alanı vardır. Bunlardan bazıları ilaç sanayi, tarım, malzeme bilimi, tekstil boyaları gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Elde edilen bileşikler tek kristal yapılı olup Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Laboratuvarında sentezlenen heterosiklik bileşiklerdir. Tek kristal kırınım verileri, Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma merkezinde BRUKER D8QUEST kırınımmetresi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler sonucunda kristallerin yapı çözümleri gerçekleştirilerek, kristallerin geometrik parametreleri ile molekül içi ve moleküller arası etkileşimleri hakkında bilgi edinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; elde edilen deneysel verileri kuramsal veriler ile karşılaştırmak ve X-ışını tek kırınım yöntemi ile belirlenemeyen bazı moleküler özelliklerin tanımlanması amacıyla kristallerin kuantum mekaniksel hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Moleküllerin kuramsal hesaplamaları, Gaussian 09W paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Öncelikle en kararlı geometrileri elde etmek için, Yoğunluk Fonksiyonel Kuramı (YFK) temel alınarak geometri optimizasyonu yapılmıştır. Bu çalışmaya ek olarak, deneysel ve kuramsal olarak IR spektroskopik çalışması da gerçekleştirilerek titreşim frekansları da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to investigate the single-crystal structures, characterizations, quantum mechanical calculations, and IR spectra of some heterocyclic compounds. As a result of the chemical studies carried out, two heterocyclic compounds with single-crystal structures were obtained. Heterocyclic compounds have an important place today due to their biological and chemical properties and have a wide range of applications. These compounds are widely used in many fields such as the pharmaceutical industry, agriculture, materials science, and textile dyes. The obtained compounds, which are single-crystalline, were synthesized in the Laboratory of the Department of Chemistry, Faculty of Science, Fırat University. The single-crystal diffraction data were collected using a BRUKER D8 QUEST diffractometer at the Scientific and Technological Research Center of Sinop University. Based on the obtained data, the structures of the crystals were solved, and information was gathered about their geometric parameters as well as intra- and intermolecular interactions. In the second part of the study, quantum mechanical calculations of the crystals were carried out to compare the obtained experimental data with theoretical results and to determine certain molecular properties that could not be identified by the X-ray single-crystal diffraction method. The theoretical calculations of the molecules were performed using the Gaussian 09W software package. Initially, geometry optimizations were conducted based on Density Functional Theory (DFT) to obtain the most stable geometries.In addition to these studies, experimental and theoretical IR spectroscopic analyses were also performed, and the vibrational frequencies of the molecules were determined.