Dijital marka iletişiminde bir stratejik araç olarak çevresel sürdürülebilirliğin tüketici algısına etkisi: Ödüllü reklamlara yönelik bir araştırma
The effect of environmental sustainability as a strategic tool in digital brand communication on consumer perception: A research on awarded advertisements
- Tez No: 992628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN BECAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlilik, Çevresel Sürdürülebilirlilik, Dijital Marka, Dijital Reklam, Sustainability, Environmental Sustainability, Digital Brand, Digital Advertising
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sürdürülebilirlik farkındalığı, mevcut ihtiyaçların karşılanması sırasında gelecek nesillerin gereksinimlerinin ihmal edilmemesi gerektiği prensibine dayanmaktadır. Bu çerçevede, çevresel sürdürülebilirlik kavramı, bireylerin ve markaların çevreye duyarlı davranışlar geliştirerek, hem doğaya karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmelerine hem de tüketicilerle olan ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın hedefi, dijital markalar arasındaki iletişim ve çevresel sürdürülebilik konularının önemini ve etkilerini kapsayan kapsamlı bir araştırmayı incelemektektir. Bu çalışmanın amacı, dijital markaların iletişimi ve çevresel sürdürülebililik alanında yeni bir bakış açısı sunmak ve bu konuda daha geniş bir farkındalık yaratmaktır Bu çalışma, çeşitli hipotezlerin ortaya konulduğu bir süreci içermektedir. Bu hipotezler, çevresel sürdürübilirlikle ilgili iletişimin tüketici algısı üzerindeki etkisini ve ödüllü reklamların etkilerini test etmek amacıyla titizlikle tasarlandığı söylenebilir. Araştırma kapsamında, çalışmanın yöntem kısmında farklı veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Çevresel sürdürülebilirliğin tüketici algısı ve ödüllü reklamların marka iletişimi üzerindeki potansiyel etkilerini açıklamak amacıyla nicel veri toplama tekniklerinden ankete başvurulmuş, veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş aralığı 450 katılımcıyı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan diğer yöntem nitel araştırma yöntemi olan betimsel içerik analizi kullanılmış bu yöntemle ödül almış reklamlar tespit edilerek 17 tane çevresel sürdürülebilirlilik kategorisinde ödül almış reklamlar üzerinden incelemeler yapılmıştır. Bu çalışma, akademik literatüre değerli katkılar sunacak ve dijital markaların iletişimi ve çevresel sürdürülebililik konularında yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, sustainability awareness is based on the principle that the needs of future generations should not be neglected while meeting present needs. Within this framework, the concept of environmental sustainability enables individuals and brands to develop environmentally responsible behaviors, helping them both to fulfill their obligations toward nature and to strengthen their relationships with consumers. The aim of this study is to examine a comprehensive research framework that addresses the importance and effects of communication and environmental sustainability among digital brands. In this context, the study seeks to offer a new perspective on digital brand communication and environmental sustainability while raising broader awareness in this field. This research involves a process in which various hypotheses are proposed. These hypotheses are meticulously designed to test the effects of environmental sustainability-related communication on consumer perception and the impact of award-winning advertisements. Within the scope of the research, multiple data collection techniques were employed in the methodology section. Quantitative data were collected through an online survey in order to explain the potential effects of environmental sustainability on consumer perception and the influence of award-winning advertisements on brand communication. The research sample consists of 450 participants aged between 18 and 65 living in Türkiye. The collected data were analyzed using the SPSS statistical software package. In addition to quantitative methods, descriptive content analysis, a qualitative research method, was also utilized. Through this method, award-winning advertisements were identified, and analyses were conducted on 17 advertisements that received awards in the environmental sustainability category. This study is expected to make valuable contributions to the academic literature and to support the emergence of new developments in digital brand communication and environmental sustainability.