Kuzey-Batı Türk lehçelerinde birleşik ekler (Kazak Kırgız-Tatar-Başkurt-Karakalpak-Karaçay-Balkar Türkçeleri)
Compound suffixes in North-West Turkic dialects (Kazakh-Kyrgyz-Tatar-Bashkir-Karakalpak-Karachay Balkar Turkic)
  1. Tez No: 992676
  2. Yazar: NECATİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS BİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzeybatı Türk Lehçeleri, Birleşik Ek, Gramerleşme, Köken Bilgisi, North-West Turkic Dialects, Compound Suffixes, Grammaticalization, Etymology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız, günümüz Kuzeybatı Türk lehçelerinde yer alan birleşik eklerin kökenlerini ve yapısal özelliklerini, Çağatay Türkçesinden başlayarak günümüze kadar uzanan süreç içerisinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, birleşik eklerin tarihsel gelişimi, biçim bilimsel yapısı ve lehçeler arasındaki kullanımları karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Giriş bölümünde, öncelikle gramerleşme kavramı tanımlanmış; gramerleşme teorisinin temel ilkeleri ve birleşik eklerle ilişkisi üzerine bilgiler sunulmuştur. Ardından, birleşik ek kavramı açıklanmış ve konuya yönelik önceki çalışmalar çerçevesinde kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Çalışmanın devamında, birleşik ekler yapısal özelliklerine göre sınıflandırılmış, her bir sınıfın tarihsel kökeni ve lehçeler arası kullanım özellikleri ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Bu sınıflandırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, birleşik eklerin hem tarihsel gelişim çizgisi hem de günümüz Kuzeybatı Türk lehçeleri içindeki işlevsel durumu analiz edilerek genel sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to examine the origins and structural characteristics of compound suffixes found in contemporary Northwestern Turkic dialects within a diachronic framework extending from Chaghatay Turkish to the present day. In this regard, the historical development, morphological structure, and inter-dialectal distribution of compound suffixes are discussed through a comparative approach. In the introduction, the concept of grammaticalization is first defined, and the fundamental principles of grammaticalization theory, along with their relevance to compound suffixes, are outlined. Subsequently, the notion of the compound suffix is explained, and a theoretical framework is established in line with previous studies on the topic. In the main body of the study, compound suffixes are classified according to their structural properties, and the historical origins and inter-dialectal usage patterns of each class are examined in detail. Based on the findings obtained through this classification, both the historical developmental trajectory and the functional status of compound suffixes within today's Northwestern Turkic dialects are analyzed, leading to the overall conclusions of the study.