From page to pixel: Reshaping literary experience through video games in Tolkien's Middle-Earth
Sayfadan piksele: Tolkien'in Orta Dünya'sında video oyunları yoluyla edebi deneyimin yeniden şekillenişi
  1. Tez No: 992826
  2. Yazar: HALİL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FATİH PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıya dahil olma, Etkileşimli medya, Eylemlilik, Tolkien, John Ronald Reuel, Transmedya, Transmedya hikayeciliği, Uyarlamalar, Uyum kuramı, İnteraktif anlatı, Narrative engagement, Interactive media, Agency, Tolkien, John Ronald Reuel, Transmedia, Transmedia storytelling, Adaptations, Adaptation theory, Interactive narrative
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya anlatılarının video oyunları aracılığıyla nasıl yeniden üretildiğini inceleyerek edebiyat ile etkileşimli medya arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Çalışma, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi başta olmak üzere temel metinleri ile bu metinlere dayanan The Lord of the Rings Online (2007), Middle-earth: Shadow of Mordor (2014) ve Middle-earth: Shadow of War (2017) oyunlarını karşılaştırmalı yöntemle ele almaktadır. Araştırmada uyarlama kuramı, transmedya hikâye anlatımı ve oyun çalışmaları yaklaşımları kuramsal çerçeve olarak kullanılmış; edebi metinlerdeki mitsel zaman, etik sınanma ve kahramanlık anlatısının oyun mekaniği ve oyuncu kararları aracılığıyla nasıl yeniden kurulduğu incelenmiştir. İnceleme sonucunda video oyunlarının Tolkien anlatısını yalnızca aktarmadığı, okuyucu konumundaki alımlayıcıyı aktif bir oyuncuya dönüştürerek katılımcı ve ergodik bir deneyim oluşturduğu belirlenmiştir. Bu durum, edebi anlatının pasif okuma deneyiminden etkileşimli anlatı deneyimine dönüştüğünü göstermektedir. Çalışma, edebiyat ile yeni medya arasındaki ilişkinin tek yönlü bir uyarlama değil, karşılıklı etkileşim içeren bir anlatı dönüşümü olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the relationship between literature and interactive media by examining how J.R.R. Tolkien's Middle-earth narratives are recreated through video games. The study conducts a comparative analysis of Tolkien's primary texts, particularly The Lord of the Rings, and selected video game adaptations including The Lord of the Rings Online (2007), Middle-earth: Shadow of Mordor (2014), and Middle-earth: Shadow of War (2017). Adaptation theory, transmedia storytelling, and game studies are used as the theoretical framework, focusing on how mythic temporality, ethical trials, and heroic narrative structures in the literary texts are reconstructed through gameplay mechanics and player decisions. The findings demonstrate that video games do not merely adapt Tolkien's narrative but transform the reader into an active player, creating a participatory and ergodic experience. This shift indicates a transition from passive literary reception to interactive narrative engagement. The thesis concludes that the relationship between literature and new media in the digital age operates not as a one-directional adaptation, but as a reciprocal narrative transformation.