Kızılırmak'ın doğusunda Galat dönemi mimarisi
East of Kizilirmak Galatian period architecture
  1. Tez No: 992844
  2. Yazar: GİZEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER İPEK, PROF. DR. ANDREAS SCHACHNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Galatlar, Galats
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Orta Anadolu'da Kızılırmak kavsi (antik Halys) içerisinde Galat Dönemi mimarisinin özelliklerini incelemekte; araştırmanın ağırlık merkezini kavsin doğu kesimi oluşturmakla birlikte, karşılaştırma amacıyla batı kesimini de değerlendirme kapsamına almaktadır. Çalışmanın temel hedefi, Kızılırmak kavsi içerisinde Galat varlığıyla ilişkilendirilebilecek mimari unsurları belirlemek ve bu unsurların bölgesel yerleşim modeli, savunma stratejileri ve mekânsal örgütlenme ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda tez, Boğazköy-Hattuşa'yı temel inceleme alanı olarak ele almakta; burada kazılarda ortaya çıkarılmış özgün mimari kalıntıların değerlendirilmesi üzerinden Galat Dönemi'ne tarihlenebilecek yapılaşma özelliklerini tartışmaktadır. Araştırmada yazılı ve arkeolojik kaynaklar birlikte kullanılmıştır. Yazılı kaynaklar açısından antik yazarların aktarımları Galatların tarihsel süreçteki yerini anlamak için temel referans niteliğindedir. Bununla birlikte Galatlara ait özgün birincil metinlerin günümüze ulaşmamış olması nedeniyle, Galatların tarihi ve kimliği büyük ölçüde ikincil kaynaklar üzerinden kurulabilmektedir. Bu durum, tarihsel çerçevenin oluşturulmasında temsil ve bakış açısı problemini önemli bir sorunsal haline getirmektedir. Bu nedenle tezde antik yazarların anlatıları ve modern literatür, eleştirel bir okuma yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Tezin veri temelini ise arkeolojik bulgular oluşturmaktadır. Boğazköy kazılarında ortaya çıkarılan yapı kalıntıları, inşa teknikleri, mekânsal düzenlemeler ve kullanım izleri mimari analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Ayrıca literatürde Galat Dönemi bağlamında değerlendirilen Eskiyapar, Alişar ve Gordion gibi yerleşimler de karşılaştırmalı inceleme amacıyla araştırmaya dahil edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler, yerleşimlerin çoğunlukla doğal savunma avantajı sağlayan yükseltilerde konumlandığını, mimaride çevreleme/korunma odaklı bir anlayışın öne çıktığını ve yapılaşmanın yerel geleneklerle süreklilik gösteren yönlerinin bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the characteristics of Galatian Period architecture within the Kızılırmak bend (ancient Halys) in Central Anatolia; while the focus of the research is on the eastern section of the bend, the western section is also included in the scope of the evaluation for comparison purposes. The main objective of the study is to identify architectural elements that can be associated with the Galatian presence within the Kızılırmak bend and to reveal the relationship between these elements and the regional settlement model, defense strategies, and spatial organization. In this regard, the thesis takes Boğazköy-Hattuşa as its primary area of study; it discusses the construction features that can be dated to the Galatian period through the evaluation of unique architectural remains uncovered during excavations there. Written and archaeological sources are used together in the research. In terms of written sources, the accounts of ancient writers are fundamental references for understanding the place of the Galatians in the historical process. However, since no original primary texts belonging to the Galatians have survived to the present day, the history and identity of the Galatians can largely be constructed through secondary sources. This situation makes the problem of representation and perspective a significant issue in establishing the historical framework. Therefore, the narratives of ancient writers and modern literature are evaluated in the thesis using a critical reading approach. Archaeological findings form the basis of the thesis's data. The architectural remains, construction techniques, spatial arrangements, and traces of use uncovered in the Boğazköy excavations have been examined using architectural analysis methods. In addition, settlements such as Eskiyapar, Alişar and Gordion which are evaluated in the literature in the context of the Galatian Period, have been included in the research for comparative analysis. The evaluations reveal that the settlements were mostly located on elevations that provided natural defense advantages, that an enclosure/protection-oriented approach was prominent in architecture, and that there were aspects of the buildings that showed continuity with local traditions.