Sporcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
Investigation of dietery habits of athlets
  1. Tez No: 99289
  2. Yazar: DÜREYT ZEKİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİMET HAŞIL KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Beslenme, Besin, Antrenman, Athletes, Nutrition, Nourishment, Training
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Çalışmamızda bireysel ve takım sporlarını yapan sporcuların beslenme alışkan lıkları araştırıldı. Araştırmaya yaşlan 17-28 olan, bireysel spor yapan 59, takım spor yapan 82 olmak üzere toplam 141 erkek sporcu gönüllü olarak katıldı. Sporcuların beslenme alışkanlıklarının ve günlük besin tüketim durumlarının saptanması için anket formu bireysel görüşme yolu ile uygulanarak, sporcuların sorulan doğru olarak cevaplaması sağlandı. Bulgulann değerlendirilmesinde Mann- Whitney ki-kare ve Fisher' in kesin ki kare testleri uygulandı. Sonuç olarak takım ve bireysel sporculann sabah kahvaltılannda besin sayılan a- çısmdan istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır. Öğle ve akşam yemeklerinde ta kım sporculanmn % 15 oramnda, bireysel sporculann ise % 94 oranında 2 tür yiyecek aldıklan saptanmıştır. Aynca sporculann günlük besin tüketimleri ve beslenme alış kanlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanamamıştır. Sporculann ge nellikle öğünlerinde 2 kap yemek tükettikleri saptanmıştır. Ancak sporculann perfor- manslanm artırmak için daha çeşitli ve dengeli besin tüketimlerine ihtiyaçlan vardır. Araştırmada bireysel ve takım sporlannı yapan sporculann beslenme alışkanlıklan in celendiğinde elde edilen sonuçlar sporculann genel beslenme konusunda daha geniş bir eğitime ihtiyaçlan olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“INVESTIGATION OF DIETARY HABITS OF ATHLETS”In this study dietary habits of the athletes of individual sports and of team sports were investigated. Between 17-28 ages, total onehundered fourthyone male athletes participated to our study as volunteer. Fiftynine of them were athlets of team sports and eightytwo of them were athletes of individual sports. In order to determinate the nutrition habits and daily consumption condition of athletes, questionnaire was applied as personal interview. In that way, we provided right answers to our questions. For evaluation of data, Mann- Whitney Chi-square test and Fisher's exact chi square test were applied to compare inter-group and athletes nourishment quantity. As a result, no difference was detemined between team athletes and individual athletes with regard to breakfast nutrition quantitiy. It was recognised that 15 % of team athletes and 94 % of individual athletes eat two kind foods in lunch and dinner. Besides, a significant relation between the nutrition habits and daily consumption condition of athletes wasn't determined. It was seen that athletes usually consume two dish of food. These results, usually correspond the dietary habits of Turkish family. Yet, in order to increase their performance, athletes need much various and much balanced nutrition. The results which were gained from this study, show that athletes need for nutrition education.