Leibniz cebirlerinin türevleri
Derivations of Leibniz algebras
- Tez No: 992900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lie algebra, Leibniz algebra, derivation, characteristic ideal, Leibniz cebirler, Lie cebirleri, Türevler, Lie algebra, Leibniz algebra, derivation, characteristic ideal, Leibniz algebras, Lie algebras, Derivatives
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Leibniz cebirleri Lie cebirlerinin antisimetrik olmayan bir genellemesidir. Antisimetri özelliginin yoksunlu ˘ gu Lie cebirlerindeki bazı sonuçların Leibniz cebirleri için do ˘ gru ˘ olmaması sonucunu dogurmaktadır. Lie cebirlerinde tanımlanmı¸s olan karakteristik alt ˘ cebir ve karakteristik ideal kavramları Lie cebirlerinin türevi üzerine önemli sonuçların ispatında kullanılagelmektedir. Leibniz cebirlerinde karakteristik alt cebir ve karakteristik ideal kavramları tanımlanıp, bunlara örnekler verilmi¸stir. Karakteristik alt cebirler ve karakteristik ideallerden faydalanarak Leibniz cebirlerinin basitligi ve yarı basitli ˘ gi üzerine ˘ sonuçlar verilmi¸stir.
Özet (Çeviri)
Leibniz algebras are non-antisymmetric generalizations of Lie algebras. Due to the lack of antisymmetry some results in Lie algebras do not hold for Leibniz algebras. The concepts of characteristic subalgebra and charactersitic ideal defined for Lie algebras have been used to show the results on derivations of Lie algebras. The concepts of characteristic subalgebra and characteristic ideal are defined for Leibniz algebras, and certain examples are given. By using characteristic subalgebras and ideals some results on the simplicity and semisimplicity of Leibniz algebras are given