Demir eksikliği anemili ve beta talasemi majörlü çocuklarda serbest oksijen radikalleri
Role of free oxygen radicals in children with iron deficiency anemia and beta thalassemia major
  1. Tez No: 99303
  2. Yazar: HABİBE GÜR ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHATTİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Beta Talasemi Major, Çocuk, Demir Eksikliği Anemisi, Serbest Oksijen Radikalleri, Anti-oxidants, Beta Thalassemia Major, Children, Free Oxygen Radicals, Iron Deficiency Anemia
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
52 ÖZET Demir Eksikliği Anemili ve Beta Talasemi Majorlü Çocuklarda Serbest Oksijen Radikalleri Bu çalışmada demir eksikliği anemili ve beta talasemi majorlü çocuklarda, serbest radikallerin anemi patogenezindeki rolünü ve tedaviyle serbest radikallerdeki değişiklikleri araştırdık. Demir eksikliği anemisi grubunda oral demir tedavisi, talasemilerde hipertranfüzyon rejimi uygulandı. Her iki grupta tedavi öncesi-sonrası serumda süperoksid dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz, malendialdehid, katalaz değerleri kontrol grupları ile karşılaştırıldı. Demir eksikliği anemisinde tedavi öncesi ve sonrası, talasemilerde transfuzyon öncesi ve sonrası antioksidan enzim düzeylerinde değişiklik olmadığı görüldü. Malendialdehid, kontrol grubuna göre demir eksikliği anemili ve talasemili gruplarda yüksek, glutatyon peroksidaz ise talasemili grupta düşük bulundu. Tedavi ve transfuzyon öncesi demir eksikliği anemili ve talasemili gruplar karşılaştırıldığında glutatyon peroksidazm demir eksikliği anemisi grubunda, malendialdehidin ise talasemi grubunda yüksek olduğu görüldü. Her iki çalışma grubunda tedavi öncesi ve sonrası serbest radikaller batanımdan anlamlı bir fark yoktu. Ancak tedavi öncesi malendialdehid değerleri kontrol grubuna göre yüksekti. Her iki grupta aneminin düzelmesine rağmen lipit peroksidasyonunun bir göstergesi olan malendialdehidin azalmaması, biyolojik sistemlerde peroksidasyon dengesi için daha uzun bir süreye gereksinim olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak anemili çocuklarda oksidan/antioksidan sistem dengesinin etkilenebileceği ama tam olarak bozulmadığı görüldü. Literatürde bu konuda daha önce yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar bildirilmiştir. Serbest radikallerin anemili çocuklardaki etkisini daha açık olarak ortaya çıkarmak için geniş kapsamlı, kontrollü yeni çalışmalara gereksinim duyulduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Role of Free Oxygen Radicals in Children With Iron Deficiency Anemia and Beta Thalassemia Major In this study, we investigated the role of free oxygen radicals in pathogenesis of anemia and changes in free oxygen radicals with treatment in children with iron deficiency anemia and beta thalassemia major. The group with iron deficiency anemia was given oral iron treatment and the group with beta thalassemia major was given hypertransfiision regimen. Both groups were compared with controls before and after treatment, by serum superoxide dismutase, glutathione peroxidase, malonyldialdehyde and catalase levels. There were no significant differences in anti-oxidant enzyme levels in patients with iron deficiency anemia before and after treatment and in patients with beta thalassemia major before and after transfusion, malonyldialdehyde was significantly higher in iron deficiency anemia and beta thalassemia major groups and glutathione peroxidase was significantly lower in beta thalassemia major group when compared to controls. When the groups with iron deficiency anemia and beta thalassemia major were compared before and after treatment and transfusion, glutathione peroxidase was significantly higher in iron deficiency anemia group and malonyldialdehyde was significantly higher in beta thalassemia major group. Both groups had no significant differences before and after treatment regarding free oxygen radicals. Yet both groups had significantly higher malonyldialdehyde levels compared with controls. The reason for the lack of a parallel decrease in malonyldialdehyde which is a sign of lipid peroxidation, despite the correction of anemia may be the need for a longer time for the stabilization of peroxidation systems biologically. As a result, We have seen that the oxidant-antioxidant systems can be affected but not completely disturbed in the children with anemia. There were different results on this subject in current literature. It is obvious that there is a need for controlled new studies performed with larger series on the role of free oxygen radicals in children with anemia.