İdari yargılama usulünde re'sen tahkik ilkesi
The inquisitorial type of procedure in administrative jurisdiction law
- Tez No: 993193
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, İdari Yargılama Usulü Kanunu, İdari davalar, İdari yargı, Administrative law, Administrative Procedure Law, Administrative cases, Administrative justice
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İdari yargılama usulünde re'sen tahkik ilkesi geçerlidir. Söz konusu ilkenin geçerliliği idari yargılama usulünün temel özelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Re'sen tahkik ilkesi, uyuşmazlığın aydınlatılmasında hakimin aktif bir rol üstlenerek, dava malzemesinin toplanmasında taraflarla birlikte görevli almasını ifade etmektedir. Re'sen tahkik taraflarca hazırlama ilkesinin karşıtı niteliğindedir. Çalışma kapsamında idari yargılama usulünde geçerli olan re'sen tahkik ilkesinin anlamı, kapsamı ve sınırları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Re'sen tahkik, idari yargı yerlerinin karar metinlerinde de sıklıkla değindiği bir ilkedir. Çalışmamızda bu husus dikkate alınarak hem Danıştay'ın söz konusu ilkeyi anlama ve uygulama biçimi hem de ilkeye ilişkin öğretide ileri sürülen görüşler değerlendirilmiştir. Re'sen tahkik ilkesi üç ana bölümde incelenmiştir. İlk bölümde ilkenin genel olarak kavramsal ve hukuki çerçevesi ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde re'sen tahkik dava türleri bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yargılama sürecindeki görünümü ele alınmıştır. Bu kapsamda hakimin re'sen tahkik kapsamında başvurabileceği tahkikat usulleri, ilkenin sınırları ve ayrıca kanun yolları aşamasında hakimin re'sen tahkik kapsamında sahip olduğu yetkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The inquisitorial type of procedure is valid in administrative jurisdiction law. The validity of this principle is considered one of the fundamental characteristics of the administrative jurisdiction law. The inquisitorial type of procedure refers to the judge's active role in clarifying the dispute and being responsible, along with the parties, for collecting the necessary materials for the case. It is the opposite of the principle of preparation by the parties. This study attempts to explain the meaning, scope, and limits of the inquisitorial type of procedure, which is valid in administrative courts. The inquisitorial type of procedure is frequently mentioned in the decision texts of administrative courts. In our study, considering this point, both the Council of State's (Danıştay) understanding and application of the principle, as well as the views put forward in the doctrine concerning the principle, have been evaluated. The inquisitorial type of procedure is examined in three main sections. The first section attempts to present the conceptual and legal framework of the principle. The second section examines the principle concerning different types of actions. In the third section, its appearance during the trial process is discussed. In this context, the investigation methods the judge can use under the inquisitorial type of procedure, the limits of the principle, and the judge's powers during the appeals phase are examined.