Lokal ileri rektum kanserli hastalarda neoadjuvan tedavi tam yanıtını öngören faktörler
Factors predicting neoadjuvant complete treatment response in patients with locally advanced rectal cancer
  1. Tez No: 993295
  2. Yazar: ELİF BUSE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. NİYAZİ KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal ileri rektum kanseri, neoadjuvan tedavi, tedavi yanıtı, modifiye Ryan skoru, Genel cerrahi, Radyasyon onkolojisi, Tıbbi onkoloji, Locally advanced rectal cancer, neoadjuvant therapy, treatment response, modified Ryan score, General surgery, Radiation oncology, Medical oncology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Lokal ileri rektum kanseri (LİRK), yüksek lokal nüks riski ve değişken tedavi yanıtı nedeniyle multidisipliner yaklaşım gerektiren bir malignitedir. Neoadjuvan kemoradyoterapi (NAKRT), tümör hacmini azaltarak cerrahi rezeksiyon oranlarını artırmakta ve lokal kontrolü iyileştirmektedir. Ancak tedaviye verilen yanıt hastadan hastaya önemli ölçüde değişmekte, bu nedenle yanıtı öngörebilecek klinik, radyolojik, patolojik ve hematolojik parametrelerin belirlenmesi tedavi planlaması açısından kritik önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışmada sporadik lokal ileri rektum kanserli hastalarda NAKRT'ye verilen tedavi yanıtı öngören faktörlerin araştırılması ve bu faktörler arasında tedaviyi öngörebilecek parametrelerin prediktif değerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: SBÜ Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde NAKRT sonrası cerrahi uygulanan LİRK hastaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, tümör lokalizasyonu, MRI bulguları (T ve N evresi), histopatolojik özellikler, tümör markerları, genetik özellikler (MSI, MLH1, MSH2, PMS2, MSH6) ve preoperatif kan parametrelerinden elde edilen inflamasyon indeksleri kaydedildi. Tedavi yanıtı, modifiye Ryan tümör regresyon skoruna göre sınıflandırıldı. Klinik ve hematolojik değişkenler ile tedavi yanıtı arasındaki ilişki uygun istatistiksel analizlerle incelendi. Bulgular: İyi diferansiye tümörlerin ve düşük N evresi özelliklerinin tedaviye daha iyi yanıt ile ilişkili olduğu görüldü. MSI-H tümörlerde yanıt paternlerinin farklılık gösterdiği (p=0,018) ve güncel pratikte immünoterapinin bu grupta artan oranda kullanılmaya başlandığı görüldü. Ayrıca, NAKRT ile cerrahi arasındaki 12 haftalık bekleme süresinin daha yüksek yanıt oranlarıyla ilişkili olduğu gözlendi (p=0,026). Sonuç: Lokal ileri rektum kanserinde neoadjuvan tedavi yanıtı çok faktörlü olup tümör biyolojisi, inflamatuvar durum ve radyolojik risk faktörleri tarafından belirlenmektedir. Bu parametrelerin klinik pratiğe entegre edilmesi, tedavinin bireyselleştirilmesine ve uygun hastalarda daha etkin tedavi stratejileri oluşturulmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte, bulguların doğrulanması için daha geniş, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Locally advanced rectal cancer (LARC) is a malignancy that requires a multidisciplinary approach due to its high risk of local recurrence and variable response to treatment. Neoadjuvant chemoradiotherapy (nCRT) reduces tumor volume, increases resectability rates, and improves local control. However, treatment response varies considerably among patients; therefore, identifying clinical, radiological, pathological, and hematological parameters that can predict response is of critical importance for treatment planning. Objective: This study aimed to investigate factors predicting response to nCRT in patients with sporadic locally advanced rectal cancer and to demonstrate the predictive value of parameters that may be used to anticipate treatment response. Methods: Patients with LARC who underwent surgery after nCRT at the University of Health Sciences Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital were retrospectively evaluated. Demographic characteristics, tumor localization, MRI findings (T and N stage), histopathological features, tumor markers, genetic characteristics (MSI, MLH1, MSH2, PMS2, MSH6), and inflammation indices derived from preoperative blood parameters were recorded. Treatment response was classified according to the modified Ryan tumor regression score. The associations between clinical and hematological variables and treatment response were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Well-differentiated tumors and lower N-stage characteristics were associated with a better treatment response. Distinct response patterns were observed in MSI-H tumors (p = 0.018), and it was noted that immunotherapy has increasingly been incorporated into current clinical practice for this subgroup. In addition, a 12-week interval between completion of nCRT and surgery was associated with higher response rates (p = 0.026). Conclusion: The response to neoadjuvant therapy in locally advanced rectal cancer is multifactorial and is determined by tumor biology, systemic inflammatory status, and radiological risk factors. Integration of these parameters into clinical practice may contribute to the personalization of treatment and the development of more effective therapeutic strategies for selected patients. However, larger prospective studies are needed to validate these findings.