Anaokullarında yer alan parkların“kapsayıcı park”bağlamında incelenmesi
Examining playgrounds in preschools in the context of“inclusive playgrounds”
  1. Tez No: 993363
  2. Yazar: ZEYNEP KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, Okul öncesi eğitim, Parklar, Inclusive education, Preschool education, Parks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Farklılıkların zenginlik olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasıyla birlikte kapsayıcılık hayatın her alanında kendisine yer bulmaya başlamıştır. Bu gelişmeden çocukların gelişimi için son derece önemli olan oyun alanları da etkilenmiş ve tüm çocuklarla birlikte özel gereksinimli çocukların da rahatlıkla oynayabilmelerine imkân sağlamayı vadeden kapsayıcı park kavramı ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın temel amacı da anaokullarında yer alan parkları kapsayıcı park bağlamında incelemek ve kapsayıcı parkı değerlendirmeyi sağlayacak bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu doğrultuda araştırmayı gerçekleştirmek için bir karma yöntem deseni olan yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Türkiye'nin küçük bir ilinde yer alan bağımsız anaokullarının tamamını oluşturan 12 anaokulundan toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak; her anaokuluna ait fotoğraflar çekilmiş, her okuldan bir öğretmen veya idareci olmak üzere 12 yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış, araştırmacı günlüğü tutulmuş ve değerlendirme için 43 maddeden oluşan Kapsayıcı Park Alanlarına İlişkin Kontrol Listesi (KAPKOL) geliştirilerek fotoğraflar üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Verilerin analizinden nitel ve nicel verilerde ortak olarak; estetik, erişilebilirlik, kullanım kolaylığı, algılanabilirlik, duyu algı gelişimine katkı, esneklik, kullanıcı geri bildirimi ve güvenlik olmak üzere sekiz temaya, ayrıca sadece nitel verilerden elde edilen maddi imkânlar temasına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda bazı anaokullarındaki parklar kapsayıcı parka ilişkin belli özellikleri taşısa da maddi olanaklar, mevzuat gibi çeşitli sebeplerden genel olarak farklılıkları kapsayacak yapıda olmadıkları ortaya konmuş ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the growing recognition that diversity is a source of richness, inclusivity has begun to find its place in every aspect of life. This development has also impacted playgrounds, which are extremely important for children's development, leading to the emergence of the concept of inclusive parks that promise to enable all children, including those with disadvantages, to play comfortably. The main objective of this study is to examine the playgrounds in preschools in the context of inclusive playgrounds and to develop a measurement tool to evaluate inclusive playgrounds. To this end, a convergent parallel design, which is a mixed-methods design, was used to conduct the research. The data for the study were collected from 12 preschools, which constitute all the independent preschools in a small province in Turkey. As data collection tools, photographs were taken of each kindergarten, 12 semi-structured interviews were conducted with one teacher or administrator from each school, a researcher's diary was kept, and the Checklist for Inclusive Park Areas (KAPKOL) was developed for evaluation, with assessments made based on the photographs. The analysis of the data revealed eight themes common to both qualitative and quantitative data: Aesthetics, accessibility, ease of use, perceptibility, contribution to sensory perception development, flexibility, user feedback, and safety. In addition, the theme of material resources was identified based solely on qualitative data. At the end of the study, it was found that although the playgrounds in some preschools possessed certain characteristics of inclusive playgrounds, they were generally not structured to accommodate differences due to various reasons such as financial constraints and regulations. Various recommendations were made.