Türkiye'de kültürel miras politikaları ve yönetimi: Bir politika transferi olarak alan yönetimi ve alan başkanlıkları
Cultural heritage policies and management in Türkiye: Site management as a policy transfer and site management directorates
- Tez No: 993364
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ENDER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Arkeoloji, Kamu Yönetimi, Political Science, Archeology, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik koruma, Kültür politikası, Kültürel miras, Integrated conservation, Cultural policy, Cultural heritage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Alan yönetimi, kültürel miras alanlarının yönetiminde katılımcı yöntemlerle hazırlanan bir yönetim planı dahilinde yönetilmesini öngören ve çok paydaşlı bir yönetim modelini ifade etmektedir. Çalışma, kültürel miras alanlarının korunması ve yönetiminde uygulanan çok aktörlü ve çok disiplinli bir özellik gösteren bahse konu“alan yönetimi”yaklaşımının Türkiye'de bir politika transferi olarak benimsenme sürecini incelemektedir. Çalışmada, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil olan yerlerde uygulanmasını önerdiği bir yaklaşım olan bu model, Türkiye'deki koruma politikaları açısından bir politika transferi olarak ele alınmakta ve Türkiye tarafından benimsenme süreci politika transferinin aktörleri, nedenleri, kaynakları, transferin derecesi ve başarısı ile transferi kolaylaştıran ve zorlaştıran koşullar bağlamında ve çok düzeyli yapı ve aktör temelli transfer çerçevelerine göre analize tabi tutulmaktadır. Ek olarak çalışma kapsamında, alan yönetiminin uygulamadaki genel görünümü ve Alan Başkanlıkları aracılığıyla kurumsallaşma süreçleri de araştırılmaktadır. Alan yönetiminin Türkiye'deki özgün örgütleniş biçimleri Post-Fordizm ve yerel yönetişim çerçevesinde ele alınmakta olup alan başkanlıkları üzerinden alan yönetiminin örgütlenmesine dair yeni bir tipoloji geliştirilmekte ve bu bağlamda belirlenen üç farklı tipteki Alan Başkanlığı ile yapılan mülakatlar üzerinden kuruluş ve işleyiş farklılıkları karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Site management refers to a multi-stakeholder management model that envisions the management of cultural heritage areas within a site management plan prepared using participatory methods. This study examines the process of adopting the“site management”approach, which is characterized by multi-actor and multi-disciplinary features in the protection and management of cultural heritage sites, as a policy transfer in Türkiye. In this study, this model, which is an approach recommended by UNESCO for implementation in sites included on the World Heritage List, is considered as a policy transfer in terms of conservation policies in Türkiye, and the process of its adoption by Türkiye is analysed in terms of the actors, reasons, sources, the degree and success of the transfer, and the conditions that facilitate and hinder the transfer. Additionally, the study investigates the general overview of site management in practice and the institutionalization processes through Site Management Directorates. The unique organizational forms of the site management in Türkiye are addressed within the framework of Post-Fordism and local governance. A new typology is developed regarding the organization of the site management through the site management directorates. In this context, the differences in establishment and operation are presented comparatively through interviews conducted with three site management directorates of the three types identified.