Müzik platformlarında yaşanan dijital dönüşüm süreçlerinin mobil toplum ve ağ toplumu bağlamında“dijital yalnızlık”kavramının üretilmesindeki rolü
The role of digital transformation processes in music platforms in producing the concept of“digital loneliness”in the context of mobile society and network society
  1. Tez No: 993411
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN SERÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KASIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Müzik, Psikoloji, Communication Sciences, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Yalnızlık, Dijital Müzik Platformları, Ağ Toplumu, Mobil Toplum, Müzik Dinleme Alışkanlıkları, Duygusal yalnızlık, Psikolojik ölçekler, Sosyal yalnızlık, Streaming müzik, Digital Loneliness, Digital Music Platforms, Network Society, Mobile Society, Music Listening Habits, Emotional loneliness, Psychological scales, Social loneliness, Streaming music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Müzik, insanın duygu ve düşüncelerine hitap eden, işitsel bir deneyim ve iletişim aracı olarak tanımlanmaktadır. Tarih boyunca müzik, bireysel ve toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuş ve her dönemde teknolojik yeniliklerle yeniden şekillenmiştir. Müzik dinleme deneyimi, fonografın icadıyla başlayan süreçte radyo, teyp, Walkman, CD, MP3 çalarlar gibi farklı teknolojiler sayesinde dönüşüm geçirerek günümüzde Spotify, Apple Müzik, Youtube Müzik gibi dijital platformlarla yeni bir boyut kazanmıştır. Günümüz dijital ve mobil teknolojileri sayesinde müzik dinleme pratiklerinin, sosyal paylaşımdan uzak, bireysel ve içe dönük bir deneyime dönüştüğü düşünülmektedir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmanın odak noktasında yer alan dijital yalnızlık kavramı, mobil toplum ve ağ toplumu bağlamında incelenmektedir. Dijital yalnızlık, bireylerin sürekli çevrimiçi bağlantıya sahip olmalarına rağmen sosyal ve duygusal anlamda yalnızlık hissini deneyimledikleri bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dijital müzik platformlarının gün geçtikçe artan kullanım oranları göz önünde bulundurulduğunda, dijital yalnızlık kavramının bireyler üzerindeki etkileri bu çalışmanın önemini arz etmektedir. Kullanıcıların bu yalnızlık türünü hissedip hissetmediklerini ölçmek amacıyla, dijital yalnızlık ölçeği adında bir psikometrik ölçek geliştirme çalışması yapılmıştır. Ölçek için 413 katılımcının verileri Google Forms aracı ile toplanmış ve veriler IBM SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Ölçek kapsamında 35 maddelik bir madde havuzu oluşturulmuş, yapılan analiz ve düzeltmeler sonucunda 14 maddelik bir ölçek ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda kullanıcıların çoğunluğunun sanal ortamlar yerine gerçek sosyal ilişkileri tercih ettiği ve yalnızlıkla baş etmek için sosyal medya platformlarını tercih ettiği görüşmüştür. Ölçeğin mevcut haliyle dijital müzik platformları özelinde oluşturulan hipotezleri doğrulayamadığı analiz edilmiştir. Ölçeğin düzenlenerek daha geniş örneklemlerde yeniden test edilmeye ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın dijital müzik platformlarında yaşanan dijital yalnızlık hissi üzerine yapılacak olan sonraki araştırmalar için önemli bir referans olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Music is defined as an auditory experience and a means of communication that appeals to human emotions and thoughts. Throughout history, music has been an indispensable part of both individual and social life, continually reshaped by technological innovations of each era. The experience of listening to music, which began with the invention of the phonograph, has evolved through various technologies such as radio, tape recorders, Walkman, CD, and MP3 players, ultimately gaining a new dimension today through digital platforms like Spotify, Apple Music, and YouTube Music. It is thought that with contemporary digital and mobile technologies, music listening practices have transformed into a more individualistic and introspective experience, detached from social sharing. Based on this notion, the present study examines the concept of digital loneliness within the context of the mobile and network society. Digital loneliness is defined as a condition in which individuals experience feelings of social and emotional isolation despite being constantly connected online. Considering the increasing use of digital music platforms, exploring the effects of digital loneliness on individuals constitutes the main significance of this research. To determine whether users experience this form of loneliness, a psychometric scale titled Digital Loneliness Scale was developed. Data were collected from 413 participants via Google Forms and analyzed using IBM SPSS 27. An initial item pool of 35 statements was created, and after statistical analyses and revisions, a final 14-item scale was obtained. The findings revealed that the majority of users prefer real-life social relationships over virtual ones and tend to use social media platforms as a way to cope with loneliness. However, the current version of the scale did not confirm the hypotheses established specifically for digital music platforms. It was concluded that the scale requires revision and retesting with larger samples. This study is expected to serve as an important reference for future research on the experience of digital loneliness within digital music platforms.