Grimm Kardeşler masalları ve Naki Tezel'in Türk masallarının kök değerler açısından incelenerek karşılaştırılması
A comparative analysis of core values in Grimm Brothers' fairy tales and Naki Tezel's Turkish folk tales
  1. Tez No: 993431
  2. Yazar: İPEK DEĞİRMENCİLER UZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN GEZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alman masalları, Etik değerler, Türk masalları, German tales, Ethical values, Turkish tales
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etik Değerler Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada, çocuk edebiyatının önemli türlerinden biri olan masalların değer aktarımı bakımından taşıdığı işlev incelenmiştir. Araştırmanın ana amacı, Naki Tezel'in Türk Masalları'nda geçen kök değerleri tespit edip Grimm Kardeşler'in derlediği Grimm Masalları'nda geçen kök değerlerle karşılaştırmaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle hazırlanmış olup veriler doküman incelemesi tekniğiyle analiz edilmiştir. Masallarda var olan karakterler, olay örgüsü ve mesajlar dikkate alınarak; Millî Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği on temel kök değer çerçevesinde ve değerler eğitimi literatürü ışığında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, her iki kültürde de benzer kök değerlere (adalet, doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik gibi) sıklıkla yer verildiği, ancak bu değerlerin işleniş yönünden farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu durum, masalların yerel olduğu kadar evrensel değer taşıyıcısı olduğunu da göstermektedir. Çalışma, değerler eğitimi açısından masalların işlevine dikkat çekmekte ve eğitimde kullanılabilecek özgün içerikler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the function of fairy tales, one of the most significant genres of children's literature, in terms of value transmission. The study aims to identify the core values in Naki Tezel's Turkish Fairy Tales and compare them with those in Grimm's Fairy Tales, as compiled by the Brothers Grimm. A qualitative research method was employed for the study, with the data analysed using the document analysis technique. The characters, plots and messages in the tales were evaluated within the framework of the ten fundamental core values determined by the Ministry of National Education and in light of the literature on values education. The analyses revealed that, while similar core values (such as justice, truth, honesty, and helpfulness) are frequently included in both cultures, they are depicted differently. This finding indicates that fairy tales carry not only local, but also universal values. The study highlights the role of fairy tales in values education and provides valuable content that can be used in educational settings.