Geriatrik kalça kırığı hastalarında perikapsülersinir grubu bloğun inflamatuar parametrelereve mortaliteye etkisi
The effect of pericapsular nerve group block on inflammatory parameters and mortality in geriatric hip fracture patients
- Tez No: 993471
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK NALBANT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: PENG blok, İnflamasyon, SIRI, Mortalite, Kalça kırığı, PENG block, Inflammation, SIRI, Mortality, Hip fracture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın öncelikli amacı, kalça kırığı cerrahisi geçirecek geriatrik hastalarda perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğun sistemik enflamatuvar yanıt üzerindeki etkisini, özellikle sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) açısından değerlendirmektir. İkincil amaç olarak, PENG bloğun interlökin-6 (IL-6) ve C-reaktif protein (CRP), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII), nötrofil lenfosit oranı (NLR) düzeyleri ile hastanede kalış süresi ve 30 günlük mortalite üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, randomize, kontrollü bir araştırmadır. Kalça kırığı nedeniyle cerrahi planlanan 65 yaş ve üzeri 54 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize edilerek PENG blok ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler kaydedildi. Preoperatif ve intraoperatif sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp hızı değerleri kaydedildi. PENG bloğu grubu hastalarına preoperatif dönemde PENG blok uygulandı. Tüm hastalara lateral dekübit pozisyonda 10 mg %0,5 hiperbarik bupivakain ile spinal anestezi uygulandı. Cerrahi uyarı başlamadan önce ve postoperatif 4., 24. ve 48. saatlerde IL-6, CRP değerleri ölçüldü, NLR, SII, SIRI değerleri hemogram parametrelerinden hesaplandı. Postoperatif dönemde ağrı skorları, ilk analjezik gereksinimi süresi, toplam ek analjezik tüketim miktarı, hastanede kalış süresi, yoğun bakım gereksinimi ve 30 günlük mortalite oranı değerlendirildi. Bulgular: PENG blok grubunda postoperatif IL-6 (p=0.056) ve CRP (p=0.061) düzeylerinde anlamlılığa yakın düşüş, SII (p=0.033), NLR 24. saat (p=0.044) ve NLR 48. saat (p=0.001) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Ayrıca SIRI'nın 48. saat ölçümünde PENG grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük değerler elde edildi (p=0.019). Hastanede kalış süresi PENG grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha kısa bulundu (p=0.005). Sonuç: Kalça kırığı cerrahisi geçirecek geriatrik hastalarda uyguladığımız PENG bloğun, etkin analjezi sağlamanın yanı sıra sistemik enflamatuvar yanıtı azalttığını, iyileşme süreci ve hastanede kalış süresi ile ilişkili olduğunu gözlemledik. Hemogram verileri ile hesaplanan NLR, SII ve SIRI indekslerinin, IL-6 ve CRP gibi klasik enflamatuvar belirteçlerle korelasyon gösterdiği belirlendi. Bu sonuçlara dayanarak, NLR, SII ve SIRI gibi parametrelerin perioperatif dönemde enflamatuvar yanıtın değerlendirilmesinde kolay uygulanabilir ve maliyet-etkin biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: The primary aim of our study is to evaluate the effect of the pericapsular nerve group (PENG) block on the systemic inflammatory response, particularly in terms of the Systemic Inflammation Response Index (SIRI), in geriatric patients undergoing hip fracture surgery. As secondary outcomes, the effects of the PENG block on interleukin-6 (IL-6), C-reactive protein (CRP), Systemic ImmuneInflammation Index (SII), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), length of hospital stay, and 30-day mortality will be assessed. Methods: Our study was designed as a prospective, randomized, controlled trial. A total of 54 patients aged 65 years and older who were scheduled for surgery due to a hip fracture were included in the study. The patients were randomized into two groups: the PENG block group and the control group. Demographic data were recorded. Preoperative and intraoperative systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), mean arterial pressure (MAP), and heart rate values were measured and recorded. Patients in the PENG block group received a preoperative pericapsular nerve group (PENG) block. All patients underwent spinal anesthesia in the lateral decubitus position using 10 mg of 0.5% hyperbaric bupivacaine. Interleukin-6 (IL-6) and C-reactive protein (CRP) levels were measured before surgical stimulation and at the 4th, 24th, and 48th postoperative hours. The neutrophilto-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune-inflammation index (SII), and systemic inflammation response index (SIRI) were calculated from complete blood count parameters. In the postoperative period, pain scores, time to first analgesic requirement, total supplemental analgesic consumption, length of hospital stay, intensive care unit requirement, and 30-day mortality were evaluated. Results: In the PENG block group, a near-significant decrease was observed in postoperative IL-6 (p = 0.056) and CRP (p = 0.061) levels, while a statistically significant reduction was detected in SII (p = 0.033), NLR at the 24th hour (p = 0.044), and NLR at the 48th hour (p = 0.001). In addition, the 48th hour SIRI measurement was significantly lower in the PENG group compared to the control group (p = 0.019). The length of hospital stay was found to be significantly shorter in the PENG group compared to the control group (p = 0.005). Conclusions: We observed that the PENG block applied in geriatric patients undergoing hip fracture surgery not only provides effective analgesia but also reduces the systemic inflammatory response, and is associated with the recovery process and length of hospital stay. It was determined that the indices NLR, SII, and SIRI, calculated from complete blood count data, showed a correlation with classical inflammatory markers such as IL-6 and CRP. Based on these findings, we believe that parameters such as NLR, SII, and SIRI can be used as easily applicable and costeffective biomarkers for the evaluation of the inflammatory response in the perioperative period.