Anestezi teknisyen/teknikerleri ile yoğun bakım hemşirelerinin olay bildirim sistemlerine yönelik tutumları ve karşılaştıkları engeller
Attitudes and barriers of anesthesia technicians/technologists and intensive care nurses toward incident reporting systems
- Tez No: 993526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Olay Bildirimi, Olay Bildirim Sistemleri, Tıbbi Hata, Hasta Güvenliği, İstenmeyen Olay, Incident Reporting, Reporting Systems, Medical Error, Patient Safety, Adverse Event
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Olay bildirim sistemleri sağlık hizmetlerinde meydana gelen hata ve olayların sistematik bir şekilde kayıt altına alınması, analiz edilmesi ve iyileştirme önerilerinin geliştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır Olay bildirim sitemlerinin etkili bir şekilde sürdürülebilmesinde sağlık profesyonellerinin bu sisteme yönelik tutumları ve yaşadıkları engellerin belirlenmesi önemlidir. Bu yüksek lisans tezi, anestezi teknisyen/teknikerleri ile yoğun bakım hemşirelerinin olay bildirim sistemlerine yönelik tutumlarını ve bildirim sürecinde karşılaştıkları engelleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, hasta güvenliği açısından kritik öneme sahip olan bu iki profesyonel meslek grubunu aynı çerçevede ele alarak literatürdeki sınırlı çalışmaları gidermeyi hedeflemektedir. Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel desende yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Sakarya ilinde bulunan bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan anestezi teknisyenleri/teknikerleri (n=79) ile yoğun bakım hemşireleri (n=199) oluşturmaktadır. Veriler Google Form kullanılarak kişisel bilgi formu, İstenmeyen Olay Raporlama Tutum Ölçeği ve Olay Raporlama Engelleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve analizlerde parametrik testler uygulanmıştır. Katılımcıların önemli bir kısmı (%60,1'i) daha önce olay bildirim formu doldurmadığını belirtmiştir. Buna rağmen katılımcıların büyük çoğunluğu (%76,7) olay bildirimi eğitimi aldığını ve (%84,5) hastanelerinde olay bildirim sistemlerinin bulunduğunu ifade etmiştir. Anestezi teknisyen/teknikerlerinin genel olay raporlama tutum puanları, yoğun bakım hemşirelerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Bu farklılık meslektaş beklentisi ve prosedür anlaşılırlığı alt boyutlarında da belirlenmiştir (p<0.05). Dahili yoğun bakım biriminde çalışan katılımcıların toplam olay raporlama engelleri puanları, diğer birimlerde çalışanlara göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Çoklu doğrusal regresyon analizi, bireysel engellerin istenmeyen olay bildirimine yönelik olumsuz tutumları anlamlı düzeyde yordaladığını ortaya koymuştur. Korelasyon analizinde, olumsuz tutum genel boyutu ile“suçlama”alt boyutu arasında güçlü, pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgular, bireysel düzeydeki kaygıların raporlama tutumunu güçlü şekilde olumsuz etkilediğini göstermektedir. Çalışmanın bulguları, sağlık çalışanlarının olay bildirimi konusunda bilgi sahibi olmalarına rağmen, cezalandırılma korkusu ve suçlama kültürü gibi bireysel engellerin sistemin etkin kullanımını sınırladığını ortaya koymaktadır. Olay bildirim sistemlerinin başarısı için adil, destekleyici ve cezalandırmadan uzak bir kurumsal kültürün tesis edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Incident reporting systems are used to systematically record, analyze, and develop improvement strategies for errors and adverse events occurring in healthcare settings. The effectiveness of these systems relies heavily on understanding healthcare professionals' attitudes toward incident reporting and identifying the barriers they encounter during the reporting process. This master's thesis aims to evaluate the attitudes of anesthesia technicians/technologists and intensive care nurses toward incident reporting systems, as well as the obstacles they face when reporting incidents. By examining these two critical professional groups within the same framework, the study seeks to address the limited number of studies in the literature. This research was conducted using a descriptive and cross-sectional design. The sample consisted of anesthesia technicians/technologists (n = 79) and intensive care nurses (n = 199) working at a training and research hospital in Sakarya, Türkiye. Data were collected through an online Google Form using a Personal Information Form, the Adverse Event Reporting Attitude Scale, and the Incident Reporting Barriers Scale. Data analysis was performed using SPSS 25.0, and parametric tests were applied. A significant portion of the participants (60.1%) stated that they had never filled out an incident reporting form. However, most participants reported receiving training on incident reporting (76.7%) and confirmed the presence of an incident reporting system in their hospital (84.5%). Anesthesia technicians/technologists had significantly higher overall incident reporting attitude scores compared to intensive care nurses. This difference was also observed in the subdimensions of colleague expectations and clarity of procedures (p < 0.05). Participants working in internal intensive care units had significantly lower total barrier scores compared to those working in other units (p < 0.05). Multiple linear regression analysis indicated that individual-level barriers significantly predicted negative attitudes toward adverse event reporting. Correlation analysis revealed a strong, positive, and significant relationship between the general negative attitude dimension and the“blame”subdimension, indicating that individual concerns strongly hinder reporting behavior. The findings demonstrate that although healthcare professionals possess knowledge about incident reporting, individual barriers such as fear of punishment and a prevailing blame culture limit the effective use of reporting systems. Establishing a fair, supportive, and non-punitive organizational culture is essential for enhancing the success of incident reporting systems.